En política, el cinisme pot ser útil per competir, com la història –fins i tot la més recent– ens recorda. Però per governar, és terrible. Fa tornar els governants insensibles, necis i arrogants. I el seu desinterès de la responsabilitat o la realitat és el principi del final . Una característica dramàtica dels cínics en política és la seva desconnexió moral i ètica respecte de les conseqüències que les seves accions tenen –gairebé sempre com un cost o un càstig immerescut– per als seus governats.
“Un cínic és un home que coneix el preu de tot i no dona valor a res”, va escriure Oscar Wilde. Amb la precisió lluminosa del poeta, Wilde descriu aquest desinterès impúdic d’allò que val i importa per als altres i per a tothom. El seu relativisme moral és part de la seva indolència i és l’essència de la seva perillositat.

Els cínics confonen les seves victòries electorals amb acceptació obseqüent i claudicant dels electors. Però aquestes victòries són una arma de doble tall. Els fan sobreestimar la seva funció, subestimar la del rival i, el que és pitjor, alimenten l’ego vanitós de pensar que guanyen perquè tenen la raó. O són elegits pels déus més que pels éssers humans. En política, de vegades un és només un instrument de l’electorat perquè el rival no guanyi; no perquè guanyis tu pels teus suposats mèrits o arguments.
El cínic no té vergonya a l’hora de mentir o en la defensa i pràctica d’accions o doctrines vituperables. Li rellisca. Tenen una barra irritant. Els cínics saben que menteixen, però tant els fa. És més, gaudeixen del seu poder, que senten com a intocable pel vot popular. El cínic no és només perillós per la seva obscenitat, sinó per l’ús que farà de la legitimitat rebuda, que utilitzarà com un aval sense límits.
Hi ha una aroma feridora en els cínics: menyspreen els rivals. És un menyspreu profund, pregon, dens. També menyspreen els codis i les normes que són garanties per a tothom. Aliens al dolor que causen, o al patiment personal o col·lectiu, el cínic creu que el derrotat políticament i els perdedors o desfavorits en la nostra societat s’ho han merescut.
Henry Lewis Stimson, un polític nord-americà de llarga trajectòria i que va ser president de la delegació dels EUA a la Conferència de Desarmament de Ginebra del 1932, va crear la doctrina Stimson com a resultat de la invasió japonesa a Manxúria: els EUA es negaven a reconèixer qualsevol situació o tractat creat com a resultat d’una acció agressiva. “L’únic pecat mortal que conec és el cinisme”, afirmava. Creia fermament que l’agressió no hauria de constituir mai cap dret ni drets.
Els cínics amb poder són una amenaça. O bé exerceixen el poder sense pudor o bé la seva indiferència respecte a la vida col·lectiva –humana i natural– és incompatible amb l’interès general.
La seva acció o la seva inhibició són, paradoxalment, les dues cares de l’expres- sió de la “brutalitat en estat pur”, com deia Javier Marías.