Un dels millors periodistes que conec i llegeixo, Simon Kuper, a qui admiro, escrivia fa poc al Financial Times Weekend un article en què comentava que ja són diversos amics seus els que, veient com va el món, han renunciat a lluitar pels seus ideals i es retiren al seu palau d’hivern interior per cuidar família, amics i cercle més íntim.

“Certesa de mort, mínima esperança d’èxit, què esperem?”, clama el nanGuimli a El senyor dels anells
És innegable que molt del que passa al món és descoratjador. En aquest context, retirar-se és una opció molt comprensible i legítima, però té una faceta inquietant: fent-ho, enfortim els que volen debilitar-nos. Aquells que opten per retirar-se al refugi assumeixen que la duresa dels temps actuals els exigeix buscar aïllament.
En certa manera, és moment de decidir si volem estar a la trinxera o al palau d’hivern, protegits en la comoditat de casa nostra. Una variant freqüent és aquella dels que, sense retirar-se, viuen i ho contemplen tot des de la tribuna. Amb despeses pagades, per entendre’ns. És difícil, de vegades, distingir una persona honesta d’un llest, un llest d’un murri, o aquest d’un pocavergonya.
Encara que pugui semblar un tema trivial conté un dels grans desafiaments de la vida: perquè valgui la pena, s’ha de viure en plenitud i dignitat. Subratllo les dues paraules: plenitud i dignitat. Són eleccions fonamentals, perquè la vida en els moments més dramàtics ens confrontarà amb decisions que marcaran la diferència entre menjar bé o dormir bé l’endemà. I els dilemes no són mai exclusivament morals: moltes vegades són econòmics. I afecten, quan tries com vols viure, el que seràs.
James Baldwin ho va expressar amb claredat: “Les persones paguen pel que fan, però encara més per allò que elles mateixes s’han permès arribar a ser. I ho paguen d’una manera molt senzilla: amb la vida que fan”.
Prendre decisions és estar en el centre de la solitud. Pots tenir la sort de tenir algun amic, un d’aquests que es compten, com tots sabem, amb els dits d’una mà. I aquests amics els coneixes en la necessitat. És fàcil tenir amics si reparteixes béns, propis o aliens, però aquest és un altre tema, no parlem aquí ara de la gent que viu de repartir riquesa aliena.
L’emperador Marc Aureli ens aconsellava: “Estima aquells que lluiten ambtu a la trinxera, no els que s’asseuen a latribuna”. I com que quan el món ésdur convé anar ben acompanyat, ja sigui amb amics propers o gent que estimes com si fossin íntims, acabo amb la màxima de Guimli a El senyor dels anells: “Certesade mort, mínima esperança d’èxit, quèesperem?”.