Com estava previst, Nicolás Maduro va prendre possessió ahir com a president de ձԱçܱ, per un tercer mandat de sis anys. També estava anunciat que el líder opositor Edmundo González, que es considera guanyador de les eleccions del 28 de juliol, anés a ձԱçܱ per jurar el càrrec, tot i que fos de manera simbòlica; ho havia promès i reiterat ell mateix les últimes setmanes. Tot i això, finalment la líder opositora María Corina Machado va confirmar que González, que era a la República Dominicana, no hi aniria. “L’ Edmundo vindrà a ձԱçܱ a juramentar-se com a president constitucional en el moment adequat”, va dir Machado en un vídeo difós ahir. “ Hem decidit que no és convenient que el dia d’avui Edmundo ingressi a ձԱçܱ”, va afirmar.
Machado considera la presa de possessió de Maduro un “cop d’Estat” i una “violació a la Constitució”. Tot i això, es va mostrar optimista. “Malgrat el desplegament d’una força repressiva brutal, hem derrotat la por”, va dir. “No tingueu dubtes, això s’ha acabat”, va afegir.
Machado qualifica la jura de “cop d’Estat” i diu que González assumirà el càrrec “en el moment adequat”
El sol fet que González anunciés el seu retorn al país va posar molt nerviós el chavisme, que va desplegar més militars i policies, va tancar la frontera terrestre amb Colòmbia i l’espai aeri i, fins i tot, va avançar una hora i mitja la cerimònia d’investidura de Maduro a l’ Assemblea Nacional, en vista de la hipòtesi que el líder opositor organitzés una presa de possessió paral·lela. L’ avançament va provocar que el representant de Rússia, el president de la Duma, Viatxeslav Volodin, arribés tard a la cerimònia.
“ Inauguro el nou període de la pau, la prosperitat i la nova democràcia”, va exclamar Maduro després de jurar el càrrec a Caracas davant el president de l’ Assemblea Nacional, Jorge Rodríguez, sobre un exemplar de la Constitució bolivariana signat pel difunt Hugo Chávez.
Posteriorment, i abans de presidir una desfilada militar, Maduro va pronunciar un discurs en què va defensar la seva legitimitat, qüestionant les ingerències estrangeres, especialment dels EUA i la UE. “Aquesta presa de possessió veneçolana, constitucional, no l’han pogut impedir i és una gran victòria de la democràcia”, va afirmar el mandatari. “A ձԱçܱ no li imposa un president ningú en aquest món”, va afegir, amb referència a la posició de la majoria de la comunitat internacional i dels països llatinoamericans, que consideren que el chavisme va cometre frau electoral. Maduro també va reiterar la seva proposta d’elaborar una nova Constitució que substitueixi la impulsada per Chávez, que data del 1999.
En el seu to habitual, durant el seu discurs el mandatari no va deixar passar l’oportunitat de burlar-se de González quan es va sentir un soroll a la sala. “Qui ha caigut per allà? Ha arribat l’ Edmundo?”, va demanar Maduro davant les rialles dels assistents. “Recolliu-lo! Recolliu el seu pataruco ! (covard)”, va afegir. “ Com que jo estic esperant que arribi, estic nerviós”, va insistir.
Maduro ha pogut jurar el càrrec perquè va ser proclamat guanyador de les controvertides eleccions pel Consell Nacional Electoral ( CNE), que no ha mostrat en cap moment les actes electorals que acreditarien la victòria de Maduro, mentre que l’opositora Plataforma Unitària Democràtica ( PUD), que va presentar González com a candidat després de la inhabilitació de Machado, assegura que té en el seu poder el 85% de les actes de votació, que li atorguen el triomf amb el 67% dels sufragis pel cap baix.
Per aquesta raó, González es considera guanyador i pretenia ser ahir a ձԱçܱ per prendre possessió. L’expresident colombià Andrés Pastrana havia anunciat que una desena d’exmandataris llatinoamericans viatjarien amb avió a Caracas acompanyant el líder opositor des de la República Dominicana.
En aquest sentit, el ministre d’Interior i número dos del chavisme, Diosdado Cabello, havia amenaçat de fer caure l’aeronau i ahir la Força Aèria va desplegar avions F-16 per garantir el tancament de l’espai aeri. “En aquelles condicions, el president electe es troba amb la impossibilitat física de viatjar”, va dir a NTN24 l’exmandatari equatorià, Jamil Mahuad, que també era a Santo Domingo amb González. “Ell prendrà la decisió quan tingui les condicions de seguretat per poder aterrar a ձԱçܱ”, va explicar Pastrana a la mateixa cadena.
El líder chavista va jurar el càrrec més sol que mai, ja que fins i tot els mandataris llatinoamericans progressistes amb qui fins fa no gaire mantenia diàleg, com ara el brasiler Lula da Silva o el colombià Petro, li han girat l’esquena. L’allunyament més significatiu potser és el de Petro, que aquesta setmana va denunciar que les eleccions del 28 de juliol “no van ser lliures”. Per la seva banda, el xilè Gabriel Boric qualificava en les últimes hores ձԱçܱ de “dictadura”.
Només dos presidents autoritaris més de la regió, el cubà Miguel Díaz-Canel i el nicaragüenc Daniel Ortega, van assistir a la presa de possessió a Caracas.
L’oposició va convocar dijous manifestacions a tot el país. Com havia promès, Machado va aparèixer a la de Caracas i, després de parlar deu minuts a la multitud, va protagonitzar un confús episodi quan el seu partit, i posteriorment ella mateixa, van explicar que agents chavistes l’havien detinguda i després alliberada. Machado, que viu en la clandestinitat a
ձԱçܱ, va insistir, en el vídeo difós ahir, que va ser detinguda i alliberada, i va assegurar que va ser “bruscament i fortament
arrencada de la moto” en què havia abandonat la concentració. Machado també va insistir que va ser obligada a gravar el vídeo que circula per les xarxes –en el qual no parla de cap detenció– i que un dels conductors de les motos que l’acompanyaven va ser ferit de bala per trets dels agents chavistes i es troba en parador desconegut.