Fa un parell de setmanes Pere Solà Gimferrer avisava de l’estrena imminent de la segona temporada de Severance : “A la mínima diem que una sèrie és de culte, però jo diria que Severance de debò de veritat entra en aquesta categoria. I està a punt de tornar. I si no l’has vista i vols viure el retorn amb la resta, tens pocs dies per posar-te al dia. Però pots”. Em va agafar un atac de fomo de manual: sèrie de culte, i jo a la figuera?

No pensava fer una marató per “viure el retorn amb la resta”, però confesso que sí que m’hi vaig posar de seguida. Em vaig guardar l’article del crític per llegir-lo més endavant, per por dels espòilers, i vaig engegar la sèrie que es va estrenar fa tres anys (ui, una eternitat!). Molt molt resumit, retrata un món en què les persones tenen la memòria dissociada entre la vida privada i la vida laboral. Són dos jos diferents: el que viu i el que treballa.
Em va semblar una idea molt atractiva, sobretot pensant en feines molt estressants o fins i tot desagradables: quin descans treballar i no haver de pensar-hi més perquè no saps ni què fas. O també a l’inrevés, poder desconnectar totalment d’una vida grisa o d’un entorn que t’amarga l’existència. Però, esclar, la cosa no queda aquí i es va complicant. T’hi vas enganxant. Passen els dies. I en Pere Solà que escriu: “Ha tornat Severance. I és millor”. Aiii, més fomo.
Començo a donar voltes als meu jos. El jo que va a la redacció, el que va a plaça, el que camina pel bosc, el que perd la paciència, el que perd el temps, el que surt a sopar amb les amigues, el que llegeix, el que s’enfada, el que riu, el que escriu, el que va de calçotada amb la colla, el que desafina quan canta, el que mira sèries, el que mira cap a una altra banda...
I el meu jo teatrer se’n va a l’Espai Lliure, hi fan Prosopopeya de la companyia La Bella Otero, i tot lliga. En un taller d’un escultor on es fan màscares l’actor Pablo Macho Otero ens parla sobre què és el jo i ho fa a través de la invenció del mite de Prósopo: “No sé si soy yo el que narra / o si soy la narración. / ¿Yo soy o no soy ficción?”. Sorgeixen més preguntes, ara en directe, amb cossos en moviment, música i una veu que declama versos que semblen sortits de l’antigor però amb un toc d’humor i modernet, tot plegat a partir d’una recerca d’uns neurocientífics que conclou que el jo és una invenció, i on el fet teatral fa de mirall: “El peligro del espejo / no es el espejo en sí mismo. / El riesgo es el espejismo / de olvidar que es un reflejo”.
Amb els jos ben repensats, sacsejats i despentinats però sense arribar a dissociar, em disposo a veure la segona temporada de la sèrie de culte.