bet365

L’Argentina diu que va ser un “error” dir “imbècils” als discapacitats

Successos

Argentina's President Javier Milei speaks at the Conservative Political Action Conference, CPAC, at the Gaylord National Resort & Convention Center, Saturday, Feb. 22, 2025, in Oxon Hill, Md. (AP Photo/Jose Luis Magana)

El president argentí,Javier Milei

Jose Luis Magana / Ap-LaPresse

El Govern argentí presidit per l’ultradretà Javier Milei va rectificar ahir i va assegurar que havia estat “un error” qualificar les persones amb discapacitat d’“idiotes”, “imbècils” i “dèbils mentals” en una resolució oficial.

El text legal en què apareixen aquests termes es va publicar el 14 de gener al Butlletí Oficial de la República Argentina, però fins ahir no va adquirir dimensió pública després de la indignació provocada entre les associacions de discapacitats, que van denunciar l’actitud discriminatòria per part del Govern.

Els qualificatius despectius figuren en una resolució de l’ Agència Nacional de Discapacitat ( Andis), dependent del Ministeri de Salut, que especifica els criteris mèdics per avaluar la “invalidesa” laboral: “Barem per a l’ava­luació mèdica d’invalidesa de les pen­sions no contributives per invalidesa laboral”. Sota la classificació de “ retards mentals”, s’indiquen cinc categories de persones discapa­citades en funció del seu coeficient intel·lectual: “idiota”, “imbècil”, “feble mental profund”, “dèbil mental mo­derat” i “feble mental lleu”.

Es tracta d’una terminologia tronada que correspon a manuals de psiquiatria del segle passat i que ja s’ha actualitzat en la majoria de països democràtics. La mateixa agència, a l’hora d’admetre l’error, reconeix que són termes ja “obsolets”. “Des de l’ Andis volem aclarir que la publicació dels termes en qüestió no va tenir cap intenció discriminatòria, sinó que es va tractar d’un error derivat de l’ús de conceptes pertanyents a una termi­nologia obsoleta”, va indicar un comunicat de l’organisme. Aquesta “normativa va incloure un annex amb termes que, històricament, s’han utilitzat en la medicina psiquiàtrica per descriure graus profunds de dèficit intel·lectual, però que en l’actualitat han quedat en desús”, afegeix el text de l’ Andis.

L’“error” no va ser reconegut fins ahir per l’agència governamental, després de l’enrenou mediàtic provocat, malgrat que un grup de set organitzacions argentines dedicades als drets humans i a les persones amb discapacitat havien interposat el 3 de febrer una reclamació administrativa perquè la normativa fos derogada per “violar els drets de les persones amb discapacitat”.

En un comunicat, una d’aquestes entitats, l’ Associació Civil per la Igualtat i la Justícia ( ACIJ), demana que es retirin “les expressions que utilitza [la normativa], atès que reforcen la discriminació que hi ha hagut històricament i que encara avui hi ha cap a les persones amb discapacitat”. L’ ACIJ també denuncia que “el procediment d’adopció de la regulació no va comptar amb la participació d’organitzacions de persones amb discapacitat”.

Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...