El pensament conservador compta amb notables representants, i l’esquerra ha exhibit sovint prejudicis contra els intel·lectuals. No és la meva intenció assignar a ningú el monopoli de la raó ni l’exclusiva de la irracionalitat, sinó cridar l’atenció sobre un fet que pot explicar una cosa que passa actualment al món. Una bona part de les extremes dretes (Trump, Milei, Orbán, especialment) fan gala d’un biaix antiintel·lectual profund, que es manifesta en menyspreu envers la ciència i desconfiança en les universitats. Són també objecte d’aquesta hostilitat les institucions que, com l’Organització Mundial de la Salut o el Tribunal Penal Internacional, uneixen saber expert i dimensió global.

L’actual Govern dels Estats Units destaca en aquest menyspreu, que no és nou entre els republicans i connecta amb la vella tradició antiintel·lectual que l’historiador Richard Hofstadter va estudiar. La resumeix molt bé el crit de guerra de l’actual vicepresident Vance, amb unes paraules de Richard Nixon: “Els professors són l’enemic”. Aquesta desconfiança es nodreix d’una cultura política, econòmica i religiosa que fa de l’intel·lectual el revers perillós de l’enginy pràctic, el patriotisme fervent i el puritanisme moral. Aquest menyspreu de l’activitat intel·lectual discorre en paral·lel amb un elogi del sentit comú, el treball manual i la solidaritat espontània no mitjançada per la burocràcia estatal.
Trump encapçala el combat contra una classe intel·lectual a la qual acusa d’adoctrinament i fabulació
Els intel·lectuals són acusats d’adoctrinament, fabulació i falta de sentit comú. Trump s’erigeix com a capitost del combat contra una classe intel·lectual en sentit ampli (des dels universitaris, fins als periodistes) que no faria més que inventar-se problemes com el canvi climàtic, les teories de la raça, el multiculturalisme o el gènere per mantenir la seva hegemonia. En aquest context, les maneres malcarades d’alguns líders, els seus errors, barroeria i incompetència fins i tot poden gaudir d’atractiu popular; mentre que les propietats contràries (rigor, preparació, domini de la llengua, correcció i respecte) es converteixen en una mostra d’elitisme.
Si el panorama actual resulta vistós és perquè contrasta amb un llarg període d’esplendor de les universitats i els intel·lectuals. Han canviat profundament les modalitats de producció i circulació del coneixement. La qüestió sobre qui en sap s’ha convertit en un veritable camp de disputa. Les universitats s’enfronten a la competència d’altres centres de producció de coneixement i sobre bases metodològiques diferents, com moltes empreses que en generen amb més mitjans i gran qualitat, o els think tanks,que competeixen ara amb els sabers universitaris, de vegades amb la pretensió expressa de contestar-ne l’autoritat.
Alhora, l’autoritat en matèria de coneixement es desplaça cap a altres persones amb una reputació que rau més en la quantitat d’abonats, clics i poder d’influència sobre els consumidors que sobre el prestigi acadèmic o la qualitat dels descobriments científics. Les maneres i el valor de la seva influència no corresponen als procediments de validació del coneixement al món universitari. És l’ascendent dels llibres d’autoajuda o els influencers a les xarxes socials. Aquesta nova competència ha desqualificat els mediadors culturals tradicionals, coincidint també amb un moment en què l’explosió dels sabers científics està acompanyada per una hiperespecialització que els converteix en un coneixement poc comprensible i en un mitjà com el digital, desfavorable a la lectura exigent.
El populisme antiintel·lectual podrà assenyalar, amb raó, que aquest nou panorama és en principi més democràtic. En l’entorn digital, qualsevol té un estatus de productor de coneixement similar al dels universitaris. En principi, com més actors disposin de la capacitat de fer-se sentir, menys veus marginades hi haurà i més empoderament de la gent per intervenir en la conformació de l’opinió pública. Ara bé, tenim l’experiència que aquesta mateixa obertura ha caotitzat els nostres entorns informatius. S’ha produït de fet una espècie de tribalisme epistèmic en el qual visions del món totalment diferents coexisteixen a desgrat, sense ponts ni traductors. L’anivellament de les opinions a la xarxa priva l’espai del discurs de les normes racionals de validació. El nou espai públic no consolida una controvèrsia raonada, sinó que es configura més aviat com un lloc on es fan valer també –i amb certs avantatges davant el diàleg racional– la desinformació, el comentari immediat i permanent, la relativització dels fets i la fragilització de totes les autoritats del saber. Per descomptat que hauríem d’estar molt satisfets que l’accés a la informació i l’expressió no estigui limitat a un nombre restringit de persones, però hauríem de ser capaços de fer compatible aquesta democratització amb una defensa de la funció cívica de la feina intel·lectual en la construcció d’un futur polític comú.
La gran qüestió a què s’enfronta launiversitat en aquest nou panorama és com contribuir a la generació i difusióde coneixement quan ja no gaudeix de cap exclusivitat, però, alhora, té unes propietats que li permeten incidir enl’espai públic amb més serenitat, menys immediatesa i, si fos possible, més modèstia intel·lectual. La causa de la democràcia en la societat del coneixementestaria així més ben servida que si es limités a la simple denúncia de l’antiintel·lectualisme.