bet365

Atrapats a l’EEI per una raó política?

Astronautes

Dos astronautes dels Estats Units fa deu mesos que són a l’espai quan el seu viatge havia de durar una setmana

This image provided by NASA shows Nick Hague, right, Suni Williams, and Butch Wilmore. (NASA via AP)

Els astronautesSunitaWilliams,Butch WilmoreiNick Hagueen una imatge difosa dijous

Ap-LaPresse

Hi van anar per una setmana –a tot estirar deu dies- i ja fa deu mesos que orbiten per l’espai. Són els astronautes dels Estats Units Sunita Williams (59 anys) i Barry E. Wilmore (62). Tots dos van enlairar-se el 5 de juny de l’any passat des de les instal·lacions de la NASA a Cap Canaveral (Florida) rumb a l’Estació Espacial Internacional ( EEI). Ho van fer a bord de la nau Starliner, de Boeing. Era un vol experimental per testar si la càpsula –que feia la seva primera missió tripulada– estava preparada per transportar de manera segura astronautes a l’ EEI. La nau va tenir problemes durant el vol, en forma de fugues d’heli i fallades en els propulsors, tot i que va aconseguir acoblar-se a l’estació. Així i tot, i en vista dels fets, la NASA va decidir a l’agost que la Starliner tornés buida a la Terra, de manera que Williams i Wilmore es van quedar atrapats a l’ EEI.

A partir d’aquí es van obrir dues possibilitats: dissenyar una missió de rescat –no pressupostada per part de la NASA– per retornar-los, o aprofitar un dels viatges ja programats per a la seva tornada a casa. L’agència espacial dels Estats Units va optar per la segona, per això va determinar que tots dos s’acoblessin a la missió Crew-9, que al setembre de l’any passat va posar rumb a l’ EEI per passar-hi sis mesos. La Crew-9 ja va partir de la Terra amb dos tripulants menys dels previstos perquè els dos astronautes atrapats poguessin tornar amb ella.

La nau amb què van viatjar, la Starline de Boeing, va tenir problemes i la NASA la va fer tornar buida

Aquesta va ser l’opció escollida per la NASA per resoldre el problema, s’entén que amb el beneplàcit dels dos afectats. Tot i això, i gairebé en paral·lel, Elon Musk (així ho va explicar ell mateix) va oferir una nau de la seva empresa, SpaceX, per dur a terme una missió de rescat, proposició que, ­assegura, va ser rebutjada per l’ Administració de Joe Biden. “No volien premsa positiva per a algú que donava suport a Trump”, va escriure l’ amo de Tesla a la xarxa social X, també de la seva propietat.

Miquel Sureda, enginyer aeroespacial de la UPC i divulgador científic, està convençut que l’oferta del propietari de SpaceX va existir, malgrat que alts dirigents de la NASA ho hagin negat, i que potser va ser rebutjada, en part, per una qüestió merament política. Entén que era una decisió molt compromesa de prendre per a l’ Administració Biden. “Boeing és una empresa molt potent als EUA que està passant per una situació difícil”, explica a bet365 . “Té problemes no només amb la Starliner, que no funciona, sinó amb alguns dels seus avions. I, esclar, que el seu competidor en l’àmbit aeroespacial li resolgui la papereta no és fàcil d’acceptar”.

Per aquest enginyer aeroespacial, el principal culpable del fet que els dos astronautes faci deu mesos que estan atrapats en l’espai és, precisament, Boeing, “que ha fet un ridícul espantós”. Relata que l’empresa va ser contractada per la NASA, al mateix temps que SpaceX, per dissenyar una nau que pogués traslladar astronautes a l’ EEI.

Mentre que la companyia de Musk, amb la meitat de pressupost, va tenir preparada la càpsula més o menys en el temps estipulat, Boeing es va demorar més de dos anys. I no només això. “Quan aconsegueixen fer el primer vol amb tripulació, resulta que la nau té molts problemes”.

Més enllà de la qüestió política, que presumeix que s’ha donat en part, li sembla també raonable la postura de la NASA d’apostar per tornar els astronautes a casa mitjançant una missió ja programada i pressupostada (tot i que Musk, en el seu oferiment, va deixar entreveure que la tramesa d’una missió de rescat no modificaria el pressupost de l’agència espacial dels Estats Units, recorda). Quin és el problema? Que aquesta estratègia ha condemnat els dos afectats a passar, fins al moment, deu mesos a l’ EEI.

“Suposo que ells ho van acceptar i els va semblar bé integrar-se en la tripulació de l’ EEI”, esgrimeix Sureda. “Molta gent mataria per estar una setmana a l’espai, imagina’t deu mesos. Han passat de ser uns pilots que havien d’estar-hi uns dies en un vol de prova a convertir-se en astronautes reals”, afegeix.

En la conferència de premsa de dimarts des de l’ EEI, Williams i Wilmore es van mostrar encantats. “ Estem feliços. L’espai és un lloc increïble i molt poca gent té la magnífica oportunitat de ser aquí”, va relatar aquest últim. “La part més difícil és dir a la teva família que no saps exactament quan tornaràs i que possiblement no hi seràs per a aquella celebració. Això és el més complicat”, va afegir. Respecte a la controvèrsia política, Wilmore es va mostrar prudent, tot i que va afirmar que la manera com s’ha gestionat el seu cas no té res a veure amb la política.

Al final, tots dos (juntament amb Nick Hague i Aleksandr Gobunoc, membres de la missió Crew-9) esperaran la Crew-10 –que hauria d’arribar a l’ EEI cap al 12 de març– per poder tornar a casa a final de mes amb la seva nau, una Dragon –de nom, Endurance– de SpaceX. La idea era que la Crew-9 hagués d’esperar encara més temps per ser rellevada: es pretenia que la Crew-10 viatgés amb una nova càpsula de SpaceX. Tot i això, al final s’ha decidit que ho facin amb una de ja feta servir en altres ocasions (com la Dragon), de manera que Williams i Wilmore podran tornar una mica abans del previst.

Etiquetas
Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...