A mitjans de febrer, en un episodi que ha passat desapercebut a Espanya, Mario Draghi, autor de l’informe sobre el futur de la competitivitat europea, al Parlament Europeu va esbroncar les institucions comunitàries, tip de tanta inacció. “Dieu no al deute públic. Dieu no al mercat únic. Dieu no a crear una unió del mercat de capitals. No podeu dir que no a tot...! Em pregunteu què hem de fer. No ho sé, però feu alguna cosa!”. Draghi va evidenciar la seva exasperació amb unes institucions que primer li demanen assessorament, però que després eviten adoptar mesures estructurals perquè Europa sigui competitiva.
La qüestió de fons és que Draghi aquell dia s’adreçava a una audiència que encara vivia ancorada en la comoditat dels consensos nascuts a la segona meitat del segle XX. “No podem estar teoritzant eternament, cal mobilitzar-se”, va dir fa poc el ministre d’Afers Exteriors espanyol, José Manuel Albares. Doncs bé, amb l’ esbroncada dels abusadors Trump i Vance a Volodímir Zelenski al despatx oval es va posar punt final a 80 anys de diplomàcia internacional i vam donar definitivament la benvinguda al segle XXI.

Aquell dia tot va canviar. Alguns comentaristes dels EUA, en fase de negació, atribueixen la reacció de Trump a una actuació per acontentar l’audiència nacional. Però amb Trump hem vist que cada dia és pitjor que l’anterior. I la disrupció és de tal magnitud que ara sí que sembla que Europa ha deixat de teoritzar i s’ha posat les piles. Vivim temps angoixants, però us confessaré que soc optimista: Europa està fent un salt endavant colossal. Tot i que també us diré que hi ha el risc, ja ho vam escriure fa unes setmanes, que el necessari rearmament europeu deixi de banda la gran amenaça interior que té el continent: el malestar social vinculat a la crisi de l’habitatge i el creixement de les desigualtats.
Si no s’aborden alhora l’amenaça exterior (l’aliança Trump-Putin) i la interior (l’afartament ciutadà per la crisi de l’habitatge), els europeus no acompanyaran els governs en les difícils decisions que caldrà prendre. I abordar aquest nou moment fundacional de la UE amb la ciutadania desconnectada, si no enfrontada, a les institucions per la falta de respostes a la crisi social és una cosa que s’ha d’evitar tant sí com no.