bet365

Pla i el masclisme ‘normal’

Acostumo a llegir els comentaris als meus articles. M’interessa saber què opinen les persones a qui m’adreço; m’agrada pensar que el que escric està obert al diàleg, encara que, per falta de temps, no contesti gairebé mai. Però avui sí que vull respondre, des d’aquí, al que algú va escriure sobre l’article de la setmana passada: “Pla: lliçons i decepcions” (13/III/2025). Jo hi lamentava el que vaig qualificar d’“esborrar les dones”: que Pla, a la seva obra, no parlés mai d’Adi Enberg, la seva parella, o que les seixanta figures catalanes que va retratar per configurar una genealogia de la nostra cultura (la sèrie Homenots) fossin totes masculines. “Pla no va viure l’any 2000”, em va replicar un lector o lectora anònim, afegint: “Ningú normal en aquell moment no hauria fet cap altra cosa”.

undefined

LV

És una idea que fa anys, dècades, que sento. És falsa. Com ho sé? Per una constatació molt simple. Quan, en la meva joventut, als anys vuitanta, algú assenyalava el masclisme (o racisme o el que fos) d’una obra de, diguem, 1940, la resposta era automàtica: “És que, en aquell moment, això era el normal!”. Jo també m’ho pensava. Fins que vaig observar que, el 2025, a l’assenyalar el masclisme d’una obra de, diguem, 1980, la resposta és... endevineu-ho. Bingo: “És que, en aquell moment, això era el normal!”.

Tendim a veure el passat (època que comprèn des del neolític fins abans-d’ahir, sense variacions ressenyables) com un període uniformement obscurantista, en el qual tothom era igual de masclista, racista, etcètera, fins que un bon dia i per art de màgia –ningú no ho va anticipar, ningú no va lluitar contra ningú per això– es va girar com una mitja i es va convertir en el feliç progressisme present. Com si Pla (nascut el 1897) no hagués estat contemporani d’Emilia Pardo Bazán (1851), Caterina Albert (1869), Carmen de Burgos (1867) o Mercè Rodoreda (1908), que tenien i van expressar opinions molt diferents de les seves pel que fa a les dones. Que potser eren anormals­?

Lee también

Pla: lliçons i decepcions

Laura Freixas
El escritor ampurdanés Josep Pla i Casadevall, nacido en Palafrugell en 1897 y muerto en Llofriu en 1981, durante el homenaje que se le rindió en abril de 1962. Crédito: LVE/ Fotógrafo: CARLOS PEREZ DE ROZAS

No es tracta de condemnar ningú. L’estatus de Pla com a grandíssim escriptor (a mi m’encanta) no es discuteix. Però l’admiració, el respecte, la comprensió del moment històric no han d’impedir-nos la crítica. Entre les diferents opcions polítiques i ideològiques del seu temps, Pla va triar. Va triar donar suport al règim franquista (d’altres es van exiliar). Va triar lluitar per la recuperació de la cultura catalana (d’altres no ho van fer). Va triar silenciar la contribució cultural de les dones (que altres dones reivindicaven). I tenim dret a opinar sobre això.

Etiquetas
Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...