El deteriorament de la conversa pública i la banalitat del llenguatge polític són dos greus problemes per a la cultura democràtica. La política ha deixat de ser admirable en l’ús de l’oratòria, de la retòrica, de l’argumentació. Al contrari, aguditzat –a més– per la propensió al llenguatge vulgar, barroer i brutal. Aquest desprestigi acumulat genera en la ciutadania una profunda desconfiança. Sense paraules –boniques, justes, profundes–, el terra s’obre als nostres peus.

Al llibre de Tony Judt El refugi de la memòria, l’autor ens recorda que “en la política i la llengua anglesa, George Orwell reprenia els seus contemporanis per emprar el llenguatge per desconcertar més que per informar. La seva crítica estava dirigida a la mala fe: la gent escrivia pobrament perquè estava intentant dir una cosa poc clara, quan no mentint deliberadament. A mi em sembla que el nostre problema és diferent. La prosa de molt baixa qualitat avui és indicativa d’inseguretat intel·lectual: parlem i escrivim malament perquè no ens sentim segurs del que pensem i ens resistim a afirmar-ho d’una manera inequívoca”.
Recuperar la política no serà possible sense les paraules. Són les dipositàries del pensament, el vehicle de la memòria, el pont cap als altres. Les paraules polítiques han d’educar cívicament, augmentar el nivell de coneixement i de certeses compartides, posar la dada i el fet al lloc de comandament. És a dir, combatre la ignorància col·lectiva amb la veritat i el sentit. Una societat ignorant és una societat manipulable i vulnerable.
S'ha decombatre la ignorància col·lectiva amb la veritat i el sentit
Al llibre La ignorància de Peter Burke, l’autor comparteix les conseqüències més rellevants derivades del no saber, o, per ser precisos, del saber erroni, en diferents àmbits i al llarg dels últims 500 anys. I afirma: “El pitjor és no saber que no se sap”. Estem a prop de la pitjor de les ignoràncies: la ignorància arrogant, la pedant, la que voreja l’estultícia més tanoca. La que no només desconeix, sinó que menysprea el coneixement. La que substitueix l’argument per la burla i l’evidència per la consigna. La que crida més fort com menys en sap. Aquesta ignorància és profundament perillosa perquè es disfressa de seguretat i s’imposa amb supèrbia.
La política ha de tornar a utilitzar el llenguatge amb vocació pedagògica, educativa. Sembla una quimera, però és el més radical i revolucionari en temps de mentides disfressades i pura banalitat. Recuperar el poder formatiu del llenguatge no és només una tasca estètica o intel·lectual, és una urgència ètica i democràtica. Les paraules poden ser consol o consigna, refugi o horitzó. Són l’ eco de les nostres conviccions i el vehicle dels nostres compromisos. No són simples eines, són la nostra manera de ser i actuar al món. Amb cadascuna, triem, decidim. Són empremtes, memòria, promesa... Davant el soroll, claredat. Davant l’odi, intel·ligència. Davant la banalitat, paraules que ofereixin direcció i sentit.