Donald Trump ha decidit posar-se al món per montera. Malgrat el caos global a les borses, el temor d'una recessió i les moltes veus amigues que li avisen del desastre en potència, el president dels Estats Units es mostra ferm en la seva iniciativa de desmantellar el comerç internacional i aquest dilluns va amenaçar la Xina d'imposar a partir d'aquest dimecres aranzels del 50%, que es suma al 34% que va anunciar inicialment, si Pequín no rescindeix la seva represàlia d'imposar un 34% als bienes nord-americans.
A la seva xarxa social va recordar la seva amenaça que qualsevol país que respongués amb aranzels addicionals, per sobre i més enllà de “els que ja existeixen amb taxes abusives a la nostra nació”, immediatament es trobarà amb aranzels “substancialment més alts”. I en aquesta línia es va pronunciar.
“Si la Xina no retira demà, 8 d'abril, aquell increment del 34%, que se suma als seus termes comercials ja abusius, els Estats Units imposaran uns aranzels addicionals del 50%, vàlids a partir del 9 d'abril”, va prometre.
“Addicionalment, totes les converses respecte a la reunió sol·licitada amb nosaltres seran cancel·lades”, va recalcar.
Si s'arriba a implementar aquesta amenaça, els aranzels a les importacions dels Estats Units des de la Xina tindran uns gravàmens que assoliran de formar regular el 104%, per el 20% previ. Tot i això, alguns productes podrien estar taxats fins al 130%, segons dades del Cato Institute.
Després d'una caiguda aquest dilluns dels mercats borsaris forans, aquesta nova amenaça de Trump va arribar en plena sessió de Wall Street, en un matí d'autèntica bogeria. La borsa dels Estats Units va obrir molt a la baixa a tots els seus índexs per tercer dia consecutiu, va reflectir del que havia ocorregut a Àsia o Europa.
Però a mig matí, els índexs van modificar el seu rumb quan va córrer la idea que Trump es plantejava imposar una pausa de 90 dies en l'aplicació d'aranzels específics a gairebé 60 països. Unes declaracions en la Fox del Kevin Hassett, assessor econòmic del president, es van interpretar com una possibilitat, sense bé en cap cas no el va concretar ni ho va dir clarament.
La Casa Blanca va estar ràpid a l'aguait i un portaveu va qualificar de “fake news” aquella idea d'interrompre la imposició dels anomenats aranzels recíprocs.
Aquell portaveu va recordar les declaracions que va fer Trump diumenge a la nit al tornar de Florida, on va gaudir del cap de setmana jugant al golf, en les que va afirmar que en ocasions es necessita donar una medicina al pacient per curar-lo. Una medicina amarga, van postil·lar els analistes.
Fins i tot va qualificar de “pregunta estúpida” quan una periodista li va plantejar que si l'enfonsament del mercat borsari el podia fer canviar d'opinió i demorar l'aplicació dels aranzels. Segons va explicar, més de mig centenar de països han trucat per negociar. “És una revolució i guanyarem”, va reiterar.
El president sembla no escoltar ni a dades ni raons. Goldman Sachs i JP Morgan van créixer en els seus avisos que cada vegada hi ha més possibilitats de caure en recessió. Bill Ackerman, inversor i amic de Trump, va parlar que això era com engegar-se un tret al peu i va dir que aquesta política aranzelària equivalia a l'“hivern nuclear econòmic”. I en una estranya dissidència, fins a Elon Musk va criticar els aranzels i va defensar la llibertat de comerç.