bet365

De Garibaldi a Bergoglio

辱Ծó

Avui Pablo Iglesias presenta el llibre Enemigos ín­timos (Ed. Navona), escrit amb Irene Zugasti. S’anuncia com un exercici de comptabilitat retroactiva per cobrar-se els deutes del seu passat com a líder d’esquerres i reivindicar-ne les ferides, no sempre cicatritzades. Grà­cies a la intransigència recreativa de l’alcalde de Madrid, s’ha canviat el lloc inicial de presentació del llibre per la Taberna Garibaldi, que ofereix una carta carregada de simbologia revolucionària marxista-leninista. Iglesias
ha recuperat el seu paper primigeni: tertulià amb retòrica d’assemblea universitària, d’una eloqüència tan carregada de ferocitat dialèctica que, si li preguntes quina hora és, és capaç de respondre’t amb arguments a favor i/o en contra.

Gràcies a l’experiència tempestuosa al govern de coalició de Pedro Sánchez, ara és una persona més informada
–que no vol dir més influent– que no pas abans. Fa uns dies, a Els matins de TV3 , Iglesias va comentar el llibre, que inclou dards enverinats (el verí ven més que els antídots) contra periodistes com Antonio García Ferreras o Ana Rosa Quintana. Són periodistes que quan només era un tertulià emergent, l’afalagaven amb banys d’endogàmia que provocaven molta vergonya aliena. Recordo un reportatge que retrata aquesta connivència íntima amb l’enemic: Iglesias va rebre una reportera de Quintana, que va filmar el pis on vivia –pre Galapagar– i va mostrar, en exclusiva, els cabells llargs de la cua que, amb orgull simbòlic –Manuel Vázquez Montalbán potser n’hauria dit “la cua incorrupta”–, duia aleshores.

Els periodistes que avui Iglesias critica fa anys l’afalagaven sense cap pudor

A La 2/Ràdio 4, Javier Cercas presenta el monumental El loco de Dios en el fin del mundo (Ed. Random House). A la pàgina 89, l’autor el defineix així: “ No debería ser una crónica, sino un libro extravagante, un experimento alegre y chiflado, un batiburrillo de géneros”. La proposta del Vaticà de facilitar a Cercas l’accés al Papa i al seu entorn per escriure un llibre convida a pensar que a) es regeixen per un programa defectuós d’intel·ligència artificial, b) confien en el poder de l’Esperit Sant com a gran drecera entre la raó i l’atzar o c) Déu és un humorista feliçment absurd. El resultat és un llibre intens i extravagant, sí, però també memorable. Conscient que els prejudicis que arrossega no són fiables, Cercas, que sempre ha sigut un entusiasta kamikaze, homenatja tossudament la seva mare i constata que hi ha més veritat revolu­cionària en els missioners catòlics de Mongòlia que a la carta de la Taberna Garibaldi. Al retrat completíssim del papa Francesc només li falta una referència sobre la seva condició –explica, en part, el personatge– d’ hincha del San Lorenzo de Almagro, l’equip blaugrana de Buenos Aires fundat per un salesià i que, diuen, va triar aquests colors perquè el blau representa els ideals, i el vermell, la lluita.

Etiquetas
Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...