L’eurodiputat Jaume Asens ha publicat Els anys irrecuperables (Ed. Pòrtic), unes memòries parcials sobre la seva activitat com a advocat amant de les indefensions flagrants, politòleg, filòsof i mediador en conflictes propis de l’univers convuls de les esquerres. És un llibre interessant i útil, en el sentit que ens permet accedir a un testimoni que, encara que sigui de part, aporta un coneixement de moments clau de la política catalana i espanyola. Haver conegut i estimat els afectes i desamors de personatges crucials de la història recent situa Asens en un mirador privilegiat que, per proximitat, de vegades l’empeny a anteposar la discreció continguda a la crua descripció de les evidències. Compartir l’educació sentimental pròpia de l’esquerra l’ajuda a interpretar uns lideratges i moviments malalts de caïnisme orgànic i de sectarisme narcisista.
D’Ada Colau a Yolanda Díaz passant per Pablo Iglesias i Carles Puigdemont, el viatge d’Asens permet al lector informat enriquir el propi punt de vista i, alhora, confrontar-lo amb un relat que no amaga mai la seva denominació d’origen. En la forma, Asens potser abusa de les citacions, un vici definitori d’aquesta tradició retòrica assembleària. De tant en tant, comet algun pecat de cursileria lírica que, amb la banda sonora adequada (penso en Mikis Theodorakis o l’Ennio Morricone de Sacco y Vanzetti ) podem arribar a confondre amb emocions d’alt voltatge col·lectiu.
Des de les primeres pàgines, Jaume Asens admet la voluntat de recordar per evitar l’oblit
Des de les primeres pàgines, Asens admet la voluntat de recordar per evitar l’oblit i no deixar la memòria en mans de l’asèpsia acadèmica. “L’oblit esborra, la memòria transforma”, escriu, i explica que el títol Els anys irrecuperables erala segona opció del que va acabar sent El món d’ahir de Stefan Zweig (que va forçar el pessimisme fins a la coherència radical del suïcidi). Asens, en canvi, confia en la paciència i l’esperança, que considera més eficaç que l’optimisme. En la catequesi laica, l’optimisme (de la voluntat) té avaladors tan respectats com Antonio Gramsci, que el confrontava amb el pessimisme de la raó. L’esperança, en canvi, és un combustible retòric prostituït per l’excés d’ús. Des de Barack Obama fins a Nelson Mandela passant per Adolf Hitler, molts l’adapten amb prou ambigüitat per no trair cap principi. En el cas de l’esquerra que, generacionalment, ha defensat Asens –autodestructiva i protagonista d’una metàstasi induïda, de la plenitud idealista a la frivolitat grupuscular–, l’esperança és legítima, que no vol dir realista. I, al final –cabra avesada a saltar, o salta o saltarà–, Asens no pot evitar tancar el llibre amb aquell vers de Rafael Alberti que tant va dignificar Paco Ibáñez. Un vers que, amb consignes que aleshores no distingien entre l’optimisme, l’esperança i la ciència-ficció, va marcar-me la infància, l’adolescència i la joventut: “ A galopar, hasta enterrarlos en el mar”.