Ara fa dos anys, la directora del TNC, Carme Portaceli, va oferir la sala Gran a Victoria Szpunberg perquè “és una autora molt important i una feminista intel·ligent”. La dramaturga d’origen argentí va assumir el repte i ara hi estrena La tercera fuga (del 24 d’abril a l’1 de juny), que segueix la història d’una nissaga de desterrats durant un segle, des d’Ucraïna fins a Catalunya, passant per l’Argentina.
“És una obra profundament transversal”, afirma l’autora i directora, que per ella és un concepte sinònim de “mirada feminista”. “L’obra parteix d’una història familiar, però això no té cap importància; no és autoficció”, remarca Szpunberg, que reconeix que ha parlat sovint de la dictadura argentina de Videla, que és la història dels seus pares, però que aquesta vegada també ha volgut acostar-se “a la història dels avis, als pogroms d’Ucraïna dels anys vint del segle passat”.
“És una tragicomèdia transoceànica, una obra magna, amb espai per plorar i per riure”, declara Pedragosa
Els descendents de la parella que fuig d’Ucraïna el 1922 són els que el públic coneixerà després a l’Argentina als anys setanta i, en una altra generació, a la Catalunya actual, el 2022, quan comença l’actual guerra a Ucraïna. És per això que els intèrprets “parlen amb molts accents i amb moltes llengües”, i els personatges es multipliquen. “És una obra coral perquè, tot i que el personatge de Clara Segura és qui vehicula la història en cada època, també hi ha molt de protagonisme en les perifèries”, manifesta.
Szpunberg reconeix que “no és habitual” que s’ofereixi la sala Gran a les dramaturgues i directores de la seva generació i considera. “Per això, com que dirigir aquesta peça que abasta cent anys d’històries és una odissea, he decidit envoltar-me de gent millor que jo”. D’entrada, es va voler assegurar que Clara Segura i Carles Pedragosa s’hi podrien incorporar, i tot seguit va fer un munt de càstings per completar un equip d’intèrprets i músics on figuren Sasha Agranov, Emma Arquillué, Anna Castells, Marc Joy, Olga Onrubia, Carles Roig, Biel Rossell Pelfort, Fede Salgado, Magalí Sare, Sergi Torrecilla i Ton Vieira.
En l’escriptura ha comptat amb la col·laboració d’Albert Pijuan, qui explica: “El material i l’estructura són d’ella, però cada escena i cada rèplica ha passat per la mà de tots dos, de manera que ha quedat un híbrid que hi ha moments que un mateix no reconeix”.
Clara Segura apunta que “aquesta hibridesa és una metàfora de l’obra: una cosa d’aquí i una cosa de fora. Tenim companys que venen d’altres llocs, que estaven pendents que tot fos versemblant segons el lloc on érem. També ha estat un gust poder parlar directament amb l’autora, i de vegades l’autora i la directora es replantejaven coses l’una a l’altra”.
Carles Pedragosa, el músic convertit en autor gràcies als efectes secundaris de les obres de Jordi Oriol, aquí fa totes dues coses, tocant el piano i l’acordió: “Quan vaig llegir el text, li vaig dir a l’autora que era una tragicomèdia transoceànica, una obra magna, amb espai per plorar i per riure”. I Sergi Torrecilla hi afegeix: “A l’obra hi ha un compromís molt bèstia amb l’actualitat, perquè connecta amb els conflictes bèl·lics del passat que ens interpel·len a tots en el nostre present”.
Com a colofó, la dramaturga i directora expressa un desig: “Voldria dedicar aquesta obra a tots els desterrats, no només als dels fets que surten a l’obra, sinó també als palestins, per exemple. A tota la gent que no té un sentiment de pertinença, perquè avui continua havent-hi persones que han de marxar del lloc al qual pertanyen”, declara Szpunberg. “El món està tan carregat de crueltat que avui no sé si té sentit que els artistes abordem aquesta crueltat, com sí que ho pensava abans, i per això ara he optat per la bellesa i per una proposta més poètica”, conclou.