Les polítiques de Trump per revertir el declivi dels Estats Units poden portar a la destrucció dels fonaments sobre els quals es va assentar el seu poder. Els factors que van fer “grans” els Estats Units són tres: la capacitat tecnologicocientífica, el poder militar i la immigració. Tots tres estan interrelacionats. El que determina el poder militar és, sobretot, la capacitat tecnològica. I aquesta depèn de la recerca, bàsica i aplicada, que es duu a terme a les grans universitats.
La Segona Guerra Mundial va fer de l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT) una font d’innovació tecnològica amb aplicacions militars directes, una trajectòria que es va aprofundir durant la guerra freda. El projecte Manhattan el van concebre els físics de Princeton ( Oppenheimer) i el van desenvolupar els físics de Berkeley (Lawrence). La bomba d’hidrogen i la guerra de les galàxies, que va representar el salt qualitatiu als satèl·lits i a la missilística, van sorgir del Laboratori Nacional Livermore ( Edward Teller), extensió de Berkeley. El Laboratori Nacional de Lexington (vinculat al MIT) i Los Álamos, continuació del grup científic creador de la bomba atòmica, van ser altres de les peces clau del complex cientificomilitar (amb les derivades civils) que es va articular en el conjunt del mapa acadèmic.

Fins a començaments d’aquest segle, la meitat del finançament de la investigació en informàtica duta a terme en universitats, en particular a Stanford, Harvard, MIT, Berkeley, Carnegie Mellon, UCLA, va provenir de Darpa, l’agència d’investigació del Pentàgon que va ser essencial per a la revolució tecnològica, incloent-hi internet. No era investigació amb finalitats militars (internet no ho va ser), però va contribuir decisivament al potencial tecnològic i per tant també militar.
D’altra banda, la immigració sempre ha estat un motor del creixement dels Estats Units des dels seus orígens, tant quantitativament com en termes de qualitat: un 40% dels enginyers i executius de Silicon Valley són estrangers (d’origen xinès i indi en primer lloc) i un 50% dels doctorats en ciència i tecnologia els reben estudiants estrangers que després es queden al país. Bona part del talent mundial segueix emigrant als Estats Units, Musk i Thiel, entre d’altres.
Sota l’onada destructiva hi ha l’aposta per una investigació aplicada i controlada
Certament, la dimensió del mercat intern afavoreix el creixement econòmic, però el mercat europeu és més gran. El mercat financer és més potent als Estats Units, però això és conseqüència de la posició avantatjosa del dòlar i la confiança dels inversors en l’estabilitat del país, el que ara trontolla. Dòlar i inversió resulten del poder geopolític que va donar seguretat.
La destrucció del sistema universitari per Trump i el tancament de la immigració ataquen elements essencials en la base d’aquest poder. Com pot ser això? Perquè el trumpisme és abans que res ideològic, és un moviment nacionalista-populista dirigit contra les elits culturals del país articulades al món acadèmic. Musk reconeix la importància de la tecnologia, però la deslliga de les universitats. Thiel va crear una fundació per finançar els millors estudiants que abandonin els estudis. Aquesta aposta per una investigació aplicada i controlada és el que hi ha sota aquesta onada destructiva amb efectes globals. Llevat que Europa, com ja està fent la Xina, aprofiti l’oportunitat per impulsar la innovació en entorns més favorables per a una tecnologia al servei de la societat.
També hi ha un càlcul polític per part de Trump per atacar les universitats. Sap que hi ha una mobilització popular creixent en contra del seu autoritarisme. I que els estudiants serien la punta de llança d’aquesta oposició. Tracta, doncs, de desactivar-los mitjançant la intimidació preventiva. Però no li serà tan fàcil. Recordeu que els Estats Units van perdre la guerra del Vietnam als seus propis campus universitaris.