bet365

Els gossos salvatges causen tres vegades més atacs al bestiar que els llops

Gossos

En sis anys 832 caps de bestiar han estat víctimes de gossos a Catalunya

Perro salvaje en zona Can Pelachs (Matadepera) MATADEPERA: Perros salvages en Can Pelachs

Un gos abandonat assilvestrat

Jaume Mercader

Els episodis d’atacs al bestiar ocasionats a Catalunya per gossos salvatges gairebé tripliquen els protagonitzats per llops, segons la recopilació d’expedients oberts per la Generalitat a què ha tingut accés aquest diari. Igualment, el nombre de caps de bestiar que han patit els atacs de gossos assilvestrats és més de tres vegades superior al dels animals víctimes de llops. Cal tenir en compte que els danys al bestiar ocasionats pel llop són indemnitzats per l’Administració.

En sis anys, entre el 2018 i el 2023, a Catalunya s’han produït 84 episodis d’atacs al bestiar causats per gossos assilvestrats, cosa que suposa una mitjana de 14 a l’any.

El 85% dels atacs de gossos són a ovelles i bens, i el 100% dels protagonitzats per llops, a ovelles i cabres

Per la seva banda, els llops han protagonitzat durant tres anys (del 2022 al 2024) 16 fets d’aquest tipus (una mitjana de 5,3 a l’any), cosa que significa que es donen gairebé tres vegades més incidents provocats per gossos que per llops.

L’impacte diferent que té aquesta fauna (gossos i llops) sobre el bestiar també es visualitza atenent el nombre total de caps de bestiar: en sis anys, els gossos van atacar 832 caps de bestiar (139 animals de mitjana a l’any).

Per la seva banda, les dades dels tres últims anys complets disponibles (del 2022 al 2024) indiquen que els llops van atacar 123 caps de bestiar (41 animals ferits o morts de mitjana anual). Per tant, han estat 139 trofeus per al gos, davant els 41 per als llops a l’any.

Els gossos salvatges o assilvestrats procedeixen en tots els casos de l’abandonament de l’animal. “Per tant, l’ésser humà és el causant del problema, ja que no s’ha fet responsable d’aquests animals”, recorda la doctora Paula Calvo Soler, etòloga i antrozoòloga. Els gossos assilvestrats, que solen acabar formant gossades, han nascut moltes vegades en estat salvatge, en total llibertat, lluny de l’ésser humà, després que els seus pares fossin abandonats. El problema que causen els gossos salvatges té com a origen, doncs, “persones que no volen fer-se’n res­ponsables, amb la qual cosa al final aquests animals acaben havent de sobreviure com poden”, diu Paula Calvo. Per això és tan important lluitar contra l’abandonament, afegeix aquesta experta.

La Generalitat ha identificat, des de l’any 2000 fins al 2022, la presència en territori català de 20 exemplars de llops. El 2022, les anàlisis genètiques van permetre detectar quatre individus, però s’estima, atenent altres indicis, que en total aquell any hi havia cinc o sis llops diferents.

Els gossos salvatges (segons la mateixa recopilació) ataquen principalment ovelles (un 46%), bens (39%), gallines (8%) i cabres (3,5%), que sumen el 96,5% dels casos. Tot i això, a la llista de 832 animals també hi ha atacs a cavalls, vedells, oques, ànecs, ases, ponis i fins i tot porcs. En canvi, en el cas dels llops, dels 123 caps de bestiar afectats en el període analitzat, el 73% van correspondre a ovelles (40 mortes, 48 ferides i dos fetus), i un 27%, a cabres (14 de mortes, 11 cabres ferides i tres fetus). Els gossos van atacar sobretot a les comarques d’Osona, Garrotxa, Baix Empordà, Alt Urgell i Vallès Oriental, seguides dels Pallars, Gironès i Alt Empordà. I els llops, a l’Alt Empordà, Moianès, Osona i Pallars Jussà.

Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...