Coldplay es va inventar Viva la vida i és d’aquelles cançons que sonen com a himnes: acolorides, lluminoses, plenes d’èpica emocional. Una celebració del que som, fins i tot en la caiguda. Però hi ha una història profundament humana quan qui la canta, Chris Martin, el líder de Coldplay, ha verbalitzat en un vídeo recent que travessa una depressió. Que se sent trist i sol, que no sempre està bé, que es perd en si mateix.

Chris Martin a un concert a Barcelona el 2023
Aquesta confessió, pronunciada per un home que omple estadis i que fa emocionar a mig món, torna a posar el focus en una idea que incomoda: la felicitat no sempre acompanya l’èxit. De vegades, fins i tot, el contradiu. La fama no cura la tristesa ni la solitud. És pitjor i més cruel: és visible per a tothom, però, tot i així, ningú la veu.
Chris Martin assumeix que ser conegut no et vacuna contra la solitud ni el dolor...
Perquè la popularitat, per més que ho sembli, no és cap xarxa de seguretat. Al contrari: moltes vegades és una trampa. Una presó daurada on s’espera de tu que sempre estiguis bé, que sempre somriguis, que sempre rendeixis. El famós (o conegut), sigui cantant, actor, esportista, periodista, no pot tenir cap mal dia perquè si el té, decep. Trenca el pacte invisible amb el públic. Aquell acord que diu: “Fes-me somiar, no em mostris les teves ombres”.
I tot i això, hi ha alguna cosa profundament valent en fer just el contrari. En dir: “Avui no puc”. En anomenar la tristesa sense disfresses. En assumir que ser conegut no et vacuna ni contra la solitud, ni contra el buit, ni contra el dolor.
Chris Martin no està sol. Darrere de l’oripell del reconeixement, hi ha molts altres cossos cansats. Molts somriures de cartó pedra, molts missatges no respostos perquè la pressió, per molts diners que tinguis, asfixia. I no es tracta de compadir el famós, sinó d’humanitzar-lo. De deixar d’exigir-li que sigui el que no som nosaltres mateixos: invulnerables.
Potser per això Viva la vida sonarà diferent quan s’escolti sabent això. Ja no és només una cançó d’estadi. És un crit, dolorós i preciós, d’algú que, enmig de l’èxit, també suplica pel seu lloc al món.
I de vegades, l’única manera de celebrar la vida és confessar que costa viure-la.