Si apliquéssim la lògica de Wall Street, els resultats que donen les taules de l’última enquesta del CIS ens haurien de grinyolar en relació amb Vox i, per tant, amb les posicions relatives dels partits de dretes. El treball de camp es va fer en ple atac aranzelari per part de Trump i, inserits en aquesta lògica restaurativa, el Madrid DF esperava –si se’ns permet l’argot– un decreixement de l’electorat autoritari atribuïble a l’impacte dels aranzels i els seus titulars, de tanta magnitud que situés Vox en números vermells, a la vora mateixa del bailout electoral, en aquell punt de no-retorn en què el sistema vol veure Vox, escapçat i sense autonomia estratègica per ser crossa del PP i no peó de Trump. Res a veure.
El febrer, segons el CIS, va ser un bon mes per a Vox. El març, en canvi, va ser el contrari, un de dolent, perquè va patir una caiguda considerable en intenció de vot –una patacada de tres punts, amb la mateixa volatilitat que si fos l’índex Ibex 35–. Això va ser el que va portar a la confusió, fins al punt que el mateix matí que es va publicar el CIS de l’abril –el dia 15– el PP va filtrar als mitjans de comunicació que lluitaria pel mig milió de votants “ant Trump” –l’expressió no és nostra– que eren, segons ells i en aquesta lògica Wall Street, a Vox. Les taules del CIS ho van desmentir al cap de poques hores punxant la bombolla. No només no existeixen aquests votants, de moment, sinó que, al contrari, hi ha més votants del PP que se’n van a Vox que no pas a la inversa. Per això està al 15%, com ja hi va estar al febrer, els aranzels de Trump no li passen factura i el març va ser una sotragada. Res més.
La por d’una crisi borsària o política és molt menor que la por de no tenir un lloc al món
Si apliquem la lògica MAGA, que està construïda, entre d’altres, contra Washington DC i el Madrid DF, podrem entendre perfectament què està passant amb part de l’electorat a Espanya i a la resta del món occidental. Aquest ciutadà està premiant l’autoritat i l’autonomia del líder polític davant tots els contrapesos democràtics o no que operen cada dia, especialment símbols com Wall Street, ja siguin com a realitat o com a metàfora. Aquest elector està assumint, i com a conseqüència dona per amortitzats, els costos econòmics i socials de la guerra aranzelària, de la mateixa manera que ha passat amb altres mesures d’impacte social i cultural en el passat com ara la deslocalització d’empreses als anys noranta, el vell món industrial en retrocés amb aquestes certeses- servituds que van ser però que ja no ho són. Decisions que van canviar la vida de molta gent que no van ser mai objecte de crisis borsàries ni d’informes d’experts. Justament, i per això, el llenguatge financer de les amenaces, també el verb polític plastificat, no els espanta. Per què? La por d’una crisi borsària o política és infinitament menor que la por de no tenir un lloc al món, a dormir a la intempèrie, ja sigui com a realitat i metàfora. L’autonomia i eficàcia del líder polític davant l’embolic d’institucions i contrapesos del vell consens socioliberal, amb els seus argots especialitzats, són el principal adversari.
Des d’aquestes bases, el PP i el PSOE estan en empat tècnic en el 30% a Espanya. Un escenari, per cert, molt semblant al portuguès aquest 18- M. Encara que si fóssim més conservadors –diguem-ho bé–, afirmaríem que en aquesta lògica MAGA la tendència ja és que el PSOE guanyaria les eleccions en vots el PP, si bé les per- dria per poc en escons amb majoria absoluta de dretes. La presidència Trump ens ha situat, a tots, en una dinàmica internacional en la qual la política es fusiona amb l’economia i l’aspecte local amb el global. Els aranzels seran del 20% o del 10%, però seran al cap i a la fi.

Donald Trump divendres a la Casa Blanca
Aquesta lògica MAGA ja està tenint un gran impacte cultural com les grans obres, en aquest cas, d’enginyeria social. Una part significativa de l’electorat les assumirà perquè els agrada el que significa l’aranzel en el pla social: un nou ordre, disciplina i força per negociar. Ja no es discuteix, de fet, el 10% dels aranzels, ni tan sols que s’hagi de negociar amb els EUA. La raó és que vivim, com pregona Curtis Yavin, un “moment monàrquic” que encarna Trump, un únic centre de poder que ordena i això agrada a l’autoritari i qui sap si a més. Harvard, Big Four, Reserva Federal, aquest univers simbòlic no mobilitzarà les democràcies davant la por. La nostra lògica ha de ser creativitat, autoritat i claredat. Fer-ho tot bé i comunicar-ho millor.