bet365

Carlos Sanchís, expert en cases contenidor: “Aquest tipus d'habitatges prefabricats costa 1.000 euros el m2 en lloc dels 1.600 de mitjana en la construcció tradicional”

Nous tipus d'habitatge

L'especialista en cases contenidor i CEO de Dos Dies Container, Carlos Sanchís, ens explica tots els detalls sobre aquesta classe d'habitatges

Carlos Sanchís, CEO de Dos Días Container

Carlos Sanchís, CEO de Dos Dies Container

Quan pensem a comprar un habitatge, la construcció tradicional és el primer que ens ve al cap. Tanmateix, cada vegada hi ha més alternatives que poden oferir-nos la mateixa qualitat que una casa convencional, amb preus i terminis molt més reduïts. Així ho assegura Carlos Sanchís, de Dos Días Container, una empresa de construcció especialitzada a transformar contenidors marítims en habitatges bonics i funcionals.

Avui parlem amb ell perquè ens expliqui detalladament en què consisteix aquest tipus de cases i quines són les seves característiques. “Som una empresa que venim del món de la construcció tradicional, però vam veure que el sector prefabricat al nord d’Europa estava molt desenvolupat, mentre que a Espanya no tant”, ens explica. “A poc a poc vam començar a explorar aquest procés constructiu, vam provar diferents formats i finalment ens vam quedar amb els contenidors. A partir d’aquí hem anat creixent”, afegeix.

Tot plegat neix d’una anàlisi de la situació actual. L’encariment dels preus i dels materials va portar els experts a explorar altres opcions. “Vam veure que els preus en la construcció s’estaven disparant i que existia la possibilitat de viure en un habitatge igual que un de construcció tradicional, però amb un pressupost més reduït”, revela.

Nous habitatges

Cases container, una de les alternatives

En què consisteixen exactament les cases containers?

Dins dels sistemes prefabricats, com per exemple el formigó prefabricat —que sí que estava més desenvolupat a Espanya— vam observar que, pel que fa al temps d’execució, era lleugerament més ràpid, però el cost es mantenia pràcticament igual que en la construcció tradicional. Amb els contenidors, en canvi, aconseguim reduir els terminis i oferir un preu molt més assequible. Al final, construir d’aquesta manera té molta més lògica.

Llavors, s’utilitza un contenidor que abans havia tingut una altra funció, oi?

Sí. Tenim l'opció d'utilitzar contenidors nous, però el 90% de les comandes els fem amb contenidors reciclats. Una vegada els comprem, es rehabiliten completament. Deixen de ser un contenidor utilitzat i se'ls fa una estructura nova adaptada al projecte de l'habitatge.

Cedida por Dos Días Container

Cedida per Dos Dies Container

Es pot adaptar totalment a totes les necessitats del client?

Aquesta va ser una altra de les raons que ens va portar a triar aquest sistema. Pots fer dues plantes, formes en L, en U, una sola planta... com vulguis.

I realment és més barato?

Sí, i l'explicació és senzilla. Un habitatge de construcció tradicional pot trigar entre vuit o nou mesos i fins a un any a fer-se. Avui dia, fins i tot any i mig. Aquest tipus de construccions, en canvi, poden estar fetes en quatre o cinc mesos. Tot aquell temps que t'estalvies en personal, operaris, direccions d'obra, desplaçaments... al final es transforma també en estalvi econòmic. Moltes vegades la gent té dubtes i pensa: 'Si és més barat, serà de menor qualitat', però per a res. Que s'estalviï en personal permet que el preu sigui més econòmic. En l'àmbit de materials, pots tenir el mateix nivell de qualitat que en un habitatge normal.

A nivell legal, hi ha alguna normativa específica?

A tot Espanya només hi ha una normativa general, però segons la localitat t'exigeixen unes coses o d'altres. Per exemple, en temes com l'aïllament, s'han de complir uns paràmetres iguals als d'una construcció tradicional. El projecte que es fa per a l'habitatge és el mateix. Vas a l'ajuntament, et fan els estudis pertinents, i han de ser favorables. Si no, no es legalitzaria ni s'atorgaria la cèdula d'habitabilitat.

Quin tipus de persones aposten per aquesta classe de construcció? Sol ser una mica més destinat a segones residències?

Hi ha de tot. Tenim gent jove que busca una primera residència, i un públic mitjà d'entre 35 i 50 anys que vol construir-se un segon habitatge sense deixar-se molts diners. Per exemple, algú que té un pis a València i vol tenir un habitatge més a prop de la costa. En aquests casos, es construeix un habitatge prefabricat. És un exemple molt comú.

També tenim públic inversor, perquè a escala d'inversió és més rendible, encara que en solem treballar més amb particulars.

Cedida por Dos Días Container

Cedida per Dos Dies Container

Llavors, es poden col·locar a qualsevol terreny?

Abans que un client ens contracti, ens ha de passar informació sobre el seu terreny: plans, característiques de la parcel·la, etc. Amb això fem un estudi i veiem si la normativa local permet construir amb contenidors. No es tracta que permetin el contenidor per si mateix, sinó que aquest té unes mesures estàndard, i s'han de complir unes exigències específiques. Fem aquest estudi previ a vendre l'habitatge. Al 80% de les parcel·les no hi ha problema.

Quins són els dubtes més comuns quan algú es planteja aquest tipus de casa?

Els mites. Especialment, sobre la temperatura interior o quant pot durar l'habitatge. Costa molt d'explicar-ho perquè la gent encara no està conscienciada. Però la manera de construir és exactament igual que una construcció tradicional. Les cases porten un projecte que va firmar per un arquitecte. Es fan els mateixos càlculs estructurals que amb un habitatge de maó.

En l'àmbit estructural i de resistència no hi ha diferències respecte a la construcció tradicional.

Trobeu que els clients solen anar amb idees preconcebudes?

Quan comencem a treballar amb un client, normalment ja porta una idea inicial del que vol. Nosaltres li plantegem si es pot fer o no, ens adaptem, o expliquem per què no es pot. Fem un estudi previ. Un altre dubte comú és si aquest tipus d'habitatges, econòmicament, es valoren igual que una construcció tradicional.

I es valoren igual?

Sí. Perquè tenen el mateix projecte que una construcció tradicional. Es pot hipotecar, els tràmits legals són els mateixos. A l'hora de vendre-la, influeixen factors com la localitat, la zona exterior, els metres construïts... però com compleix la mateixa normativa, es valora igual. El banc la taxa per metre quadrat, localitat, parcel·la... No la taxen menys per estar feta amb contenidors o ser prefabricada.

Una construcció tradicional no baixa dels 1.600 o 1.700 euros el m2, la que proposem és entre els 1.000 i 1.100

Carlos Sanchis, experto en casas container:

A nivell de números, quin estalvi real suposaria una casa container respecte a una de convencional?

En terreny urbanitzable som entre els 1.000 i 1.100 euros per metre quadrat acabat. Avui dia, una construcció tradicional no baixa dels 1.600 o 1.700 euros. Aquesta diferència de preu no és per utilitzar materials de menor qualitat, sinó per l'estalvi de personal i temps de fabricació. Les cases sense projecte, en terreny rústic, serien entre 800 i 900 euros per metre quadrat.

Cedida por Dos Días Container

Cedida per Dos Dies Container

Creieu que això és el futur de la construcció o una moda passatgera?

No ho veiem com una moda. No és una cosa que hagi funcionat dos anys en un altre país i ara arribi aquí. En altres països està molt desenvolupat i cada vegada creix més. És pur sentit comú: la gent busca més rapidesa i més estalvi econòmic. Si jo ofereixo un producte més ràpid i més barat, per lògica la gent ho preferirà. El problema és que fins que no es comença a veure més i parlar-ne més d'això, la gent no acaba de decidir-se.

També és més beneficiós a nivell ecològic?

Que principal que fem és reciclar contenidors, donar-los una segona vida. Són contenidors que ja no serveixen per a transport, i en lloc de fondre'ls, els rehabilitem. A més, construïm en un terreny localitzat, per la qual cosa reduïm residus a la parcel·la del comprador. Les fonamentacions són més senzilles, es genera menys residu, s'utilitza menys maquinària...

Cedida por Dos Días Container

Cedida per Dos Dies Container

Els habitatges poden ser autosuficients?

Sí, amb recursos naturals. Per exemple, l'aigua pot emmagatzemar-se en dipòsits i regenerar-se. L'electricitat pot obtenir-se mitjançant plaques solars. El sanejament pot gestionar-se amb una fossa sèptica prefabricada. Depenent del client, es pot adaptar més o menys. Hi ha moltes maneres de fer-les autosuficients.

Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...