Encara que els tres qüestionats dies de dol decretats per la Generalitat per la mort de Francesc ho maquillin, la relació entre el Vaticà i el catalanisme ha estat sempre complexa. La desconfiança vaticana va començar a finals del segle XIX amb Josep Torres i Bages, el bisbe que va expressar que “Catalunya serà cristiana o no serà”. Als anys vint, el nunci apostòlic a Espanya, Federico Tedeschini, va alertar Roma que Catalunya volia separar-se. Els orígens del recel els ha explicat el sacerdot Ramon Corts als seus treballs a partir dels arxius de la Santa Seu.
Als anys trenta, amb l’arribada de la Segona República, el cardenal Francesc d’Assís Vidal i Barraquer va ser clau per mediar entre la Generalitat de Francesc Macià i la prevenció de Pius XI amb una autonomia que podia implicar una separació als poders religiosos. Al començament de la Guerra Civil, el govern de Lluís Companys va salvar Vidal de morir a mans d’anarquistes.
La desconfiança vaticana va començar a finals del segle XIX amb Torres i Bages
Fins començats els anys seixanta, Pius XII va permetre la subordinació de l’Església catalana al nacionalcatolicisme franquista i va mirar cap a una altra banda quan la llengua i la cultura eren reprimides. No va ser fins a l’arribada de Joan XXIII i Pau VI amb el concili Vaticà II, que va obrir l’ Església a la pluralitat cultural i lingüística a la litúrgia, quan alguns focus eclesiàstics van poder albergar el catalanisme antifranquista.
Josep Tarradellas va seguir de prop aquest procés, amb el record d’aquests períodes. El president, que bevia de la tradició laica de la República Francesa, no volia barrejar política i religió. El 1977 va intercedir en l’ arquebisbat de Tarragona perquè els bisbes no anessin a rebre’l en el retorn. Malgrat l’afecció que sentia per Vidal i Barraquer, tampoc no va voler que el seu govern anés al retorn de les restes del cardenal de Suïssa a Tarragona el maig del 1978. El va homenatjar dies després.
Quan Jordi Pujol va accedir a la presidència, hi va haver una regressió en aquest plantejament. La religiositat del seu nacionalisme el va portar a fer al Vaticà la primera visita a l’estranger, el gener del 1981. Malgrat l’audiència amb Joan Pau II, la Santa Seu va ser un dels governs que va correspondre menys als esforços del president, com va explicar el seu cap de comunicació, Ramon Pedrós, a Jordi Pujol, cara y cruz de una leyenda (2004).
Des d’aleshores, el catalanisme s’ha acontentat a provar de llegir entre línies als discursos o aplaudir cada vegada que Benet XVI i Francesc han pronunciat unes frases en català. Un ànim que reflectia bé el recent article d’Oriol Junqueras en aquest diari. Quan el 1988 milers de pelegrins liderats per Pujol van anar al Vaticà a commemorar el mil·lenari de Catalunya, en una operació d’acostament,
van acabar xiulant Joan Pau II per només haver-los dirigit tres frases en català en la rebuda. El bisbe Pere Tena els va amonestar. “El que el Papa fa és proporcionat
al que som a l’ Església universal”. Duresa celestial per a una autonomia terrenal.