La bona gent d’Abacus ha obert, al centre de Barcelona, la Casa Abacus, un espai de concentració editorial i audiovisual. La denominació s’escapa dels monocultius tradicionals del sector. De fet, en l’esperit fundacional d’Abacus hi havia, a més d’una reivindicació cooperativista lleugerament subversiva, l’ambició de proveir els mestres, els alumnes i els pares de tot el material necessari –papereria, joguines, llibreria– per superar, sense la usura comercial capitalista, els anys d’escola. Tenir el carnet d’Abacus era un signe de pertinença a una comunitat militant, amb interessos i gustos transversals i compartits (per no parlar de les possibilitats d’interrelació libidinosa entre socis).
La fórmula de Casa Abacus connecta amb la tendència actual, al voltant d’una marca reconeguda, d’explotar-ne l’aurèola amb activitats o l’organització d’això que molts anomenen –i algú m’hauria d’explicar per què– events . La Casa Seat o la Casa Cacao, per exemple, tenen aquesta aspiració, que no es limita a una activitat concreta –amb afany de lucre o sense–, sinó que, a partir del prestigi dels seus impulsors, amplia el seu poder d’influència pública. Evidentment, les estratègies per aconseguir l’atenció dels mitjans de comunicació i de les xarxes socials obliguen a fer malabarismes de màrqueting i a adaptar-se a l’accelerada evolució del llenguatge publicitari.
L’anomenada “creació de continguts” connecta amb la cacofonia conceptual en què vivim
Potser per això, Casa Abacus s’anuncia com un “espai de creació de continguts”. És una formulació que connecta amb la cacofonia conceptual en què vivim. La creació de continguts és una selva i un perill. Convé tenir-ho en compte i esperar que Casa Abacus sàpiga valorar-ne les possibilitats amb grans dosis de realisme, sensatesa i una programació/producció coherent. En origen, l’anomenada creació de continguts és l’eufemisme astut amb què s’etiqueta el que, inicialment a través de YouTube i més endavant de Twitter, Twitch o TikTok, alimenta el cabal d’activitats en línia.
El problema és que, en la pràctica, els autoproclamats creadors de continguts són víctimes d’un dret d’admissió caòtic i lax. La voluntat d’entreteniment i/o divulgació que, d’entrada, definia aquestes noves formes de comunicació es va pervertir amb l’arribada d’allaus d’intrusos. Intrusos que, emparats pel mateix epígraf, podien considerar que pessigar-se l’escrot en directe o cantar himnes orientals al revés equival a fer cursos d’oboè, d’àrab o tutorials sobre la millor manera de fregir ceba o una classe magistral sobre física quàntica. Al límit del paroxisme, també hem arribat a sentir disbarats retrospectius que teletransportaven la creació de continguts a èpoques pretèrites i que, amb la coartada impune de confondre l’audàcia amb la imbecil·litat, especulaven que, si visquessin avui, Shakespeare, Jesucrist, Newton o Leonardo Da Vinci es definirien com –no en volia sentir d’altra– creadors de continguts.