La proposta trumpista de reduir dràsticament el dèficit exterior americà té substància. I no només per a nosaltres, sinó també per als votants dels EUA. Comptablement, el dèficit exterior implica que l’estalvi del
país (privat i públic) no arriba per finançar la seva despesa interna (consum i inversió), de manera que la resta del món ha de prestar la diferència. Per això,
tancar el desequilibri que Trump persegueix implica, inevitablement, que els seus ciutadans ajustin a la baixa el seu nivell de vida.
Aquesta simple veritat va ser la que els espanyols vam aprendre de cop i volta en la crisi financera: els préstecs de l’exterior, que havien permès viure als 2000 per sobre dels nostres ingressos, van desaparèixer i vam haver d’emprendre el penós camí de l’austeritat. Però els EUA tenen un tret particular: han pogut pagar els qui li prestaven emetent moneda. Això és el que significa l’afortunada expressió de Valéry Giscard d’Estaing, exministre d’Hisenda de França, quan va parlar de l’“exorbitant privilegi” del dòlar. A partir dels 2000, el dèficit exterior americà es va estar finançant parcialment amb recursos de la Xina, de manera que es va crear una relació simbiòtica entre tots dos: els ciutadans americans feien servir estalvi xinès per finançar un nivell de vida que no es podien permetre, i els de la Xina el mantenien molt reduït, i generaven excedents financers amb què prestar als EUA. Era una nova paradoxa, la d’un país pobre deixant diners a un de ric, que tan bé descriu Stephen Roach als seus treballs sobre les relacions entre la Xina i els EUA. Només un parell de dades: en termes nets, sense depreciació, a finals de l’última dècada l’estalvi xinès se situava entorn del 45% del PIB, una insòlita xifra si es compara amb l’escàs 2% americà o el 12% europeu, reflex, al seu torn, d’un molt modest consum privat a la Xina (només del 40% del PIB), molt allunyat del 67% americà o del 58% europeu.
Els americans feien servir estalvi xinès per finançar un nivell de vida que no es podien permetre
La política de Trump, si acaba sent exitosa, no només afectarà la resta del món, debilitant o reduint els nostres superàvits amb el seu país i afectant el nostre creixement. Impactarà la població: ajustar la despesa a la renda que es genera i prescindir dels préstecs de la resta del món implica menys dèficit públic o més estalvi privat. En suma, reduir el nivell de vida.
Dubto que Trump estigui disposat a aquest gir colossal. Potser espera que, amb els ingressos més grans generats amb la nova indústria, l’ajust sigui menys dolorós. Però si realment es vol tancar el dèficit exterior, bé el sector públic bé el privat haurà de moderar la despesa. Temps difícils. Per a tothom.