Cristòfor Colom podia ser un jueu de València… O d’algun altre lloc. El més grandels misteris és l’home, segons Sòcrates, i el de l’origen del conqueridorfa mig segle que perdura. La reconstrucció de dues dècades d’investigacions de l’equip del forense José Antonio Lorenteno posa llum científica sobre el veritable origen de Colomi el documental emès per RTVE acumula crítiques d’especialistes. Però, com que l’especulació forma part de l’ADN digital, el debat està servit a les xarxes.
L’audiència va respondre a la televisió pública a nivell de David Broncano. Més de 2 milions d’espectadors (21,5% de quota) van veure ColónADN. El verdadero origen i les recerques es van disparar a Google, sobretot a la Comunitat Valenciana, on la investigació de la Universitatde Granadasitua l’ADN analitzat. Què en sabem? Que el seu fill tenia “trets compatibles amb origen jueu”, que descarta que Colomfos genovès, i que Diego Colom no era el seu germà, sinó un familiar llunyà. Que era jueu, ho va deixar escrit el rabí Joseph Hacohenel 1557, relata l’escriptor Diego Moldes; sobre la resta, no hi ha estudi ni científic ni televisat que acabi amb l’especulació.

L'ADN analitzat al documental
La ciència ha confirmat el que ja se sabia i llança una nova pregunta: Colomera faller? Feia paelles? L’origen de l’arròs se sitúaa Àsia, fa més de 10.000 anys. “Els paisans de Cristòfor Colom cuinemaquestes coses els diumenges, ho fèiem abans de la paella. Arròs al forn, un altre gran descobriment”, il·lustra a X Pacoa la Naranja amb una foto que et trasllada a la cuina d'El Racó de l’Agüiri el seu arròs a l’estil Quatretondetaamb xoriço, costella, cigrons i botifarra negra.
El “descobriment” del documental és tan polèmic com el vídeo del Governde Javier Mileien defensa de Colom. Mentre la presidenta de Mèxic, Claudia Sheinbaum, insisteix que el Govern d’Espanyaes disculpi davant els pobles mexicans pels actes comesos durant la conquesta, la producció de la Casa Rosada és elogiada per comptes de dretes a les xarxes. La gesta de Colom, sosté, “ens recorda la capacitat de l’ésser humà per superar el desconegut i buscar noves oportunitats per al progrés i la civilització”. “Per què cal demanar perdó?”.