Parin bé l’orella al vídeo. Perquè cada vegada que la bancada del a les preguntes a l'aire de la seva directora d’orquestra, Alicia García Rodríguez, se sent de fons, quasi inaudible un “no!”. És la ranera de la veu d’Alberto Casero. Fins a set cops la fem ressonar de manera endimoniada als nostres caps, com si Casero fos una mena de Beetlejuice ideal per engegar-ho tot a dida. Ens val només imaginant-nos-ho, perquè som perversos i perquè la vergonya aliena ens du a desitjar el boicot a la performance encara que sigui només dins nostre.

El febrer del 2022, l’exdiputat i exsenador popular va fer el ridícul, perquè el seu error va permetre convalidar la reforma laboral del Govern de Pedro Sánchez. No passa res. Tothom té dret a fer el ridícul sempre que no se’n faci partícip algú altre. És un sentiment que pot ser plenament propi i sense afectació en altres cercles aliens i, per tant, no esdevenir un problema. Fins i tot indueix sovint a riure. Però si es traspassa un límit i es col·lectivitza, passa a provocar, a més, vergonya aliena. Aquí s’acaben les rialles i és en aquest punt quan cal demanar responsabilitats.
En aquella actuació de García Rodríguez hi ha vergonya aliena. Aixeca les mans primer, avisant amb els dorsos dirigits a l'audiència, com quan a missa el sacerdot alerta que hem d’aixecar el cul del banc. Llavors, comença la coreografia amb ministres com a espectadors de luxe de l’enumeració de casos judicials que afecten el PSOE.
“La cara de Bolaños és com la del nen que veu la primera cavalcada de Reis” (@Pomodor66128209); “Que algú li munti un parc de boles al PP al Senat” (@D_S_Iglesias). @pennylanebcn se’n fa creus i recorda que “ho diu el partit dels 267 casos de corrupció d’un total de 588” comptats a casos-aislados.com.