Que les coses canvien és evident. I hi ha un desplaçament dels valors. Assistim com a espectadors a una època d’un desplegament inusitat de les maneres d’exercir el poder actualment. I això defineix, de manera incontestable, unes noves regles de joc.

L’element que provoca més tensió en la nostra societat és la confrontació entre la llibertat i la seguretat. Aquesta col·lisió contínua i quotidiana tindrà un efecte enorme en les nostres vides, perquè tot el que passa comporta la factura consegüent. Només caldrà saber qui en pagarà el cost.
Avui es viu, cada vegada més, en contra d’alguna cosa i d’algú
No hi ha guany sense pèrdua. Si una cosa tan prosaica com una moneda ja té dues cares, què no deu passar amb qualsevol de les grans noves directrius de l’ordre mundial? Hi ha un desplaçament de poder al món, i el centre es dilueix, amb tot el que això significa. Els poders s’afirmen millor en el conflicte. Cal ser molt gran per arribar a ser Nelson Mandela. Avui es viu, cada vegada més, en contra d’alguna cosa i d’algú. El poder decideix, i el gran poder decideix molt. Totes les decisions tenen un preu, i mentre uns en paguen la factura, d’altres n’obtenen els beneficis. Del bo i del dolent. El resultat és que els guanyadors i els perdedors ho seran més accentuadament.
La famosa frase de Groucho Marx “aquests són els meus principis, però, si vol, en tinc uns altres” té una variant, menys coneguda i molt més inquietant, de Henry Kissinger, quan va dir: “El que és il·legal ho fem ràpid; el que és anticonstitucional necessita una mica més de temps”.
Com en una zona de gran càrrega tectònica, les plaques sota els nostres peus acumulen tensió i, de tant en tant, la terra es mou, i no només en forma de terratrèmols. Les coses que moren ho fan més o menys lentament. I el nou no neix sense dolor. Desplaça les coses i les persones. Del concepte de societat líquida de Bauman, n’hem après molt. Una cosa inquietant: encara que toquem de peus a terra, la terra no és tan ferma com sembla.
Sense bons valors, serà més difícil conviure. Els xocs seran més dràstics. Hi ha més espai per al temor o per a l’esperança? No tot el que es promet serà només bo. Tampoc tot no serà sempre dolent. Hauríem d’analitzar, intentant prendre distància, encara que ens falta perspectiva. Cal aturar-se i mirar acceptant la frase de Marc Aureli: “Res humà no m’és aliè”. Sense valors universals, la convivència es dilueix. Hi ha gent que promet la felicitat, però es tracta de ser feliç humanament. El gran repte de la vida és avançar sense excloure, progressar sense disgregar. És millor construir que reconstruir.