Algunes persones creuen que són les campiones del patiment. T’escriuen o t’expliquen la seva pena com si el que viuen les autoritzés perquè acceptis la seva manera d’interpretar-ho. Per als que no hagin madurat, si no estan prou bregats, el seu dolor serà sempre el més gran del món. És un risc en què caiem. Ens pot passar a tothom. Però cal contenir-se. Per més que sigui comprensible buscar orelles per compartir la nostra desventura, cal asserenar-se i relativitzar.

Alguns es creuen els més desafortunats, però hi ha alguna cosa de desmesura –fins i tot pot arribar a ser patètic– quan s’intenta competir amb el dolor. Sabem que el dolor –igual que els gasos– ocupa sempre tot l’espai que el conté. Una glopada de fum que es deixi anar en una habitació impregnarà tot l’espai, encara que es dilueixi. Passa igual amb qualsevol forma de patiment. Això explica per què qui se sent ferit a casa seva, a la feina o al país de vegades es defensa massa, d’una manera en què tot s’impregna d’“allò seu”.
Hi ha alguna cosa de desmesura –fins i tot pot arribar a ser patètic– quan s’intenta competir amb el dolor
La competició pel dolor no és gens sana. Encara que, alhora, cal concedir que escoltar una persona que t’explica, amb sobrietat, la seva situació, els seus problemes i les seves adversitats t’ajuda a recol·locar els teus i a sentir que els teus afers potser, de vegades, no són tan greus. Un amic em va explicar temes d’una solució complicadíssima; escoltar-lo ens va acostar encara més, i va polir, ja que les va relativitzar, les arestes de les meves preocupacions. Escoltar és oferir companyia i presència. Escoltar ens poleix.
Parlar i escoltar amb atenció són equalitzadors dels sentiments i els pensaments. Escoltar de manera incondicional amplia molt l’espai que ens comprimeix. Aprenem a ajustar freqüències. Conversar sense impaciència és sempre reparador, encara més si es fa amb humilitat i generositat. Sense parlar i sense conversar, no existim per als altres. Així ho va expressar David Steindl-Rast, un benedictí vienès de 98 anys: “Podem esperar perquè ens tenim mútuament”.
Les persones que parlen amb tanta freqüència dels “problemes a la feina” resulten carregoses. Els tous desenfocats cansen, perquè no tenen context. Sense context, no hi ha criteri. Un problema és haver d’abandonar el teu país perquè hi ha una guerra, una dictadura o una situació econòmica insostenible. O tenir una malaltia greu, o que t’hagin abandonat els pares, o no haver estat estimat ni ser capaç d’estimar. Existeix el patiment, sí, és innegable. Però cal aprendre a anomenar cada situació amb precisió per no sobreactuar: quan se’ns doblega una ungla, no és la fidel món.