Jesús Gil (1933-2004) va arribar a la presidència de l’ Atlètic de Madrid el 1987, després d’unes eleccions en què va tenir al davant l’empresari Salvador Santos Campano i ni més ni menys que dos exministres, Agustín Cotorruelo i Enrique Sánchez de León. Mentre aquest últim demanava “el vot seriós” i els altres dos parlaven de fomentar la participació, Gil sabia molt bé on es movia: va presentar Paulo Futre com a fitxatge, va anar a votar acompanyat del crac portuguès i va guanyar amb claredat, després d’un recompte que es va allargar fins a les sis del matí. Gil, personatge busca-raons, d’insult fàcil i fanfarró, no va trigar ni unes hores a llançar el primer avís del seu mandat presidencial: “Que es prepari el dels cabells blancs” (amb referència a Ramón Mendoza, president del Reial Madrid).
Gil va dirigir el club matalasser fins al 2003, amb dues campanyes especials. El 1996, amb Antic a la banqueta, l’ Atlètic va conquerir la Lliga i la Copa, un doblet mai aconseguit abans (ni després) pel club. Com a contrapunt, el 2000 es va consumar el descens a Segona, una categoria que no trepitjava des del 1934. Va passar dos anys al vàter, com va cantar Sabina. En 16 temporades va tenir 38 entrenadors, sis només en la 1993-1994.
El president atlètic va carregar el puny dret i el va estampar a la cara del gerent del club gallec
Impulsat per la popularitat futbolística, Gil va arribar a l’alcaldia de Marbella el 1991 i es va mantenir en el càrrec fins al 2002 amb tres majories absolutes del seu partit, el Grup Independent Liberal, o sigui, el GIL. En els dos àmbits, el polític i l’esportiu, va acumular causes judicials, en una biografia que ja venia tacada des del 1969, quan es va esfondrar un menjador de la urbanització de Los Angeles de San Rafael, de la qual era promotor i propietari, i va causar la mort de 58 persones. Condemnat a cinc anys de presó, va complir 18 mesos i va beneficiar-se d’un indult de Franco. Va ser el primer de tres ingressos a la presó.
Del pas de Gil per la presidència atlètica també en va quedar un enorme escàndol, filmat per càmeres de televisió per a més vergonya, quan va tenir un enfrontament de barri baix amb el president ( Manuel Caneda) i el gerent (José González Fidalgo) del Compostel·la, llavors equip de l’elit. Va ser el seu gran any, el 1996, i aproximadament en aquestes dates. Els clubs de Primera estaven dividits pel nou contracte amb les televisions i el Compostel·la era un dels quatre (amb València, Tenerife i Deportivo) que anaven per lliure. El 8 de març s’havia convocat una assemblea a la seu de la Lliga de Futbol Professional. Gil, segons es va saber després, va preguntar si ja havia arribat Caneda i, quan li van dir que encara no, es va allunyar per esperar-lo i provocar la topada a les portes de l’LFP. Anava acompanyat de dos guardaespatlles, es va encarar amb els dirigents gallecs i la baralla dialèctica va pujar de to fins a arribar a l’històric cop de puny de Gil a la cara de Fidalgo.
L’emprenyament descontrolat del president atlètic arrencava d’unes acusacions sobre Marbella. “Si tornes a esmentar el nom de Marbella t’arrenco el cap, ets un fill de puta i un carronyaire”, va llançar Gil. Caneda havia declarat dies abans que no s’explicava com els habitants de Marbella podien mantenir algú com Gil al capdavant de l’alcaldia. Les hostilitats es van centrar en Fidalgo, que anava dient replicant els exabruptes: “Exactament el mateix, et dic exactament el mateix”. Després Gil va deixar anar “sou uns xoriços” i Fidalgo va respondre “i tu un fill de puta”. Llavors es van acabar les paraules: Gil va carregar el puny dret i el va estampar a la cara del gerent compostel·là. L’escena grollera va prosseguir (en total les càmeres van filmar gairebé cinc minuts) mentre la comitiva travessava les portes de l’LFP i es dirigia a la sala de reunions. Més insults, topades i Fidalgo preguntant que qui eren aquests que l’anaven empenyent, referint-se als guardaespatlles de Gil. Més tard, sobre els dots pugilístics de Gil, Fidalgo va estirar ironia: “És molt obès, té el punch molt curt”. Espanta pensar, en temps de xarxes socials, com haurien circulat les imatges i els inevitables mems.