Hi ha polítics que necessiten un adversari per existir. Isabel Díaz Ayuso no només ho necessita, sinó que el fabrica a mida. I Catalunya, en el seu univers particular, és aquell enemic recurrent, aquell comodí fàcil d’utilitzar quan el guió ho exigeix. No és només l’independentisme: és tot el que faci olor de català. L’idioma, les institucions, els empresaris, la cultura. Fins i tot l’aigua del Segre la molesta. A més catalanofòbia, més quota de pantalla.

Els últims mesos, la seva retòrica ha vorejat l’obsessió: “Catalunya és un infern fiscal”, va dir quan el Govern d’Espanya va plantejar condonar part del deute de la Generalitat, com si Madrid no fos la comunitat que s’ha beneficiat més del sistema de finançament. “El model educatiu català adoctrina”, va clamar sense augmentar-li la llargària del nas, mentre el seu Govern a Madrid impulsa lleis que permeten als pares censurar llibres a les escoles. “Barcelona ha deixat de ser una referència”, va declarar, ignorant que la capital catalana continua liderant rànquings d’atracció d’inversió. I entre frase i frase, el seu lament etern sobre com l’ Estat premia Catalunya i castiga Madrid, malgrat que les xifres desmenteixen el seu discurs.
Els seguidors de Díaz Ayuso aplaudeixen el missatge i qualsevol matís és un destorb
No hi ha casualitat en aquesta estratègia. Els seus seguidors aplaudeixen el missatge, i en la política de trinxeres que ha abraçat, qualsevol matís és un destorb. El problema és que el seu discurs té un sostre. A Madrid pot permetre’s aquest joc de miralls on tot el que no és ella o bé és decadent o fallit o directament un perill per a la nació. Però si alguna vegada aspira a governar Espanya –i tot apunta que ho farà, tard o d’hora, depenent de com d’afilat estigui el ganivet–, haurà de decidir si continua aferrada a l’estratègia de la terra cremada o si, per una vegada, aixeca la vista i entén que no pot governar el seu país menyspreant una part d’ell.
Perquè a aquest ritme, si algun dia el seu nom apareix en unes paperetes, a Catalunya el resultat pot ser un espectacle insòlit: menys vots que Ciutadans a les darreres eleccions.
No deixa de ser irònic: el seu problema no serà que Catalunya vulgui anar-se’n d’ Espanya. El seu problema serà que Espanya, via Catalunya, no la vulgui a ella.