Pocs dies després de les eleccions alemanyes, els dos grans partits –conservador i socialista– van arribar a un principi d’acord per formar un govern de coalició. Una cosa així, tan lògica i necessària, és impossible a Espanya. Tots en sabem la causa i que aquesta no té remei. Per tant, avui no es pot esperar gairebé cap acord dels nostres grans partits, ni dels seus dirigents. Espanya es troba en una situació límit, i no té un líder amb autoritat moral i prestigi en qui confiar i seguir. En canvi, altres països han passat per situacions molt pitjors i es van salvar perquè sí que va sorgir aquest líder.
Londres, maig del 1940. El dia 10, Churchill és nomenat primer ministre. Entre els dies 24 i 28, el Gabinet de Guerra presidit per ell va debatre si Anglaterra negociava amb Hitler o continuava lluitant sola, després d’haver-se rendit França i amb l’exèrcit anglès atrapat a Dunkerque. A l’acta del dia 28, es recull l’enfrontament entre Churchill i Halifax, secretari del Foreign Office, partidari de negociar. Un dels seus paràgrafs diu així: “El primer ministre va afirmar que quan una nació cau lluitant, es torna a aixecar, però quan es rendeix covardament, està acabada”. Halifax cedí, el Gabinet de Guerra decidí continuar lluitant i Churchill va considerar que una petició (d’ajut) als Estats Units en aquell moment seria prematura. Cal destacar que, segons John Lukacs, “Halifax no era un derrotista ni un intrigant. Era un expert observador (…). I era un home molt anglès, en el sentit que adaptava la ment a les circumstàncies en lloc d’adaptar les circumstàncies a les seves idees”.

El dirigent conservador alemany, Friedrich Merz, i la socialdemòcrata Saskia Esken, en sortir d'una reunió a principis de mes
França s’enfonsà el 1940. Va ser L’étrange défaite , que donà títol a l’últim llibre de Marc Bloch, i fou La agonía de Francia, les raons de la qual va explicar Manuel Chaves Nogales. A la investidura (el 12 de juliol, a Vichy) del general Pétain com a cap d’Estat, la mateixa Cambra de Diputats elegida el 1936, que havia aprovat les reformes del Front Popular, donà suport a la concessió de plens poders a l’heroi de Verdun per 569 vots contra 80. Dels 152 diputats socialistes presents, 83 votaren per Pétain.
Aliè a aquest enfonsament, un general de brigada poc conegut –Charles de Gaulle– aixecà l’estendard de la França Lliure. De Gaulle volà de Bordeus a Londres en un avió britànic i, el 18 de juny, va fer una crida a la resistència del poble francès davant els micròfons de la BBC . La seva postura va ser decisiva com a contrapès de la rendició-col·laboració del gruix de l’exèrcit i dels funcionaris civils francesos. De Gaulle va salvar França del deshonor. I Churchill donà suport a De Gaulle, malgrat el diferent temperament dels dos grans patriotes.
Fa falta algú dotat d’autoritat moral, en qui els ciutadans espanyols poguessin confiar
Un cas totalment contrari és el que narra Sebastian Haffner al seu llibre Alemania: Jekyll y Hyde, en dir que, a l’Alemanya nazi, hi havia “entre quinze i vint milions d’alemanys deslleials” a Hitler, que haurien pogut ser “els aliats potencials d’Anglaterra i França”. I, sent així les coses, es pregunta per què aquests alemanys van guardar silenci?, per què no se’ls va veure enlloc?, per què no van impedir que tot passés contra la seva voluntat, però en nom seu?, on eren els actes de sabotatge? La passivitat d’aquests alemanys deslleials s’explica, segons Haffner, pel poder extrem del règim nazi, per la mentalitat antirevolucionària dels alemanys i, sobretot, per l’absència d’un líder que encapçalés la resistència.
Seria decisiu per a Espanya, atès el seu bloqueig actual, que sorgís el líder que cal. Algú dotat d’autoritat moral, en qui els ciutadans poguessin confiar per la defensa clara de l’interès general d’Espanya. Estigui o no afiliat a un partit, sigui home o dona, conservador o progressista. Algú de tarannà integrador, que no divideixi ni enverini, que respecti la Constitució, que no colonitzi les institucions i tingui la llei com a marc, la política com a tasca i la paraula com a instrument. Algú, en suma, en qui es pugui confiar. No és demanar tant! Però, i si aquest líder no sorgís, que és el més probable? Doncs llavors, impotència i aldarull. Final de trajecte.