Al final de l’exposició Temps incerts. Alemanya entre guerres , que avui obre les portes al CaixaForum, un aiguafort de Goya sembla que vol advertir-nos sobre els perills de l’ascens actual dels feixismes. Un home recolza el cap sobre un escriptori, com si no pogués o no volgués comprendre el món. Al voltant de la seva figura rendida, sobrevolen criatures monstruoses d’ulls negres com la nit. Al lateral de l’escriptori hi ha una inscripció: “El son de la raó produeix monstres”. “En temps incerts, en temps d’una gran llibertat i creativitat cultural, es desperten els monstres. Aquesta és la gran lliçó històrica de la República de Weimar, una època molt semblant a l’actual, en què els monstres s’estan tornant a despertar”, assenyala l’arquitecte i filòsof Pau Pedragosa, un dels comissaris d’una mostra que s’endinsa amb voluntat didàctica en el cor d’una de les etapes més convulses, i alhora brillants i creatives, del segle XX.
La República de Weimar, el període de parlamentarisme democràtic triat i instaurat pel poble alemany entre el 1918 i el 1933, va durar tot just 14 anys, però va deixar una profunda empremta com a referent de canvi d’època. “Es passa del món que l’escriptor Stefan Zweig anomena ‘el món d’ahir’, en què regnava la seguretat, l’estabilitat, les certeses i la raó, al món d’avui, hereu del que sorgirà després de la Segona Guerra Mundial, marcat per la incertesa i la inestabilitat”, apunta Pedragosa, que fa circular el relat a través d’un muntatge de caràcter eminentment escenogràfic.
La mostra adverteix del perill de l’ascens feixista en temps incerts com els actuals
L’exposició, fins al 20 de juliol, comença amb la recreació d’un saló burgès del segle XIX, possiblement el dels Buddenbrook, en una referència a la novel·la de Thomas Mann. Sona el Danubi blau , de Strauss. Res no sembla que hagi de canviar, fins que La consagració de la primavera , de Stravinski, amb el seu caràcter rupturista, anticipa els nuvolots que s’acostaven: les trinxeres de la I Guerra Mundial, amb els seus 10 milions de soldats morts. D’aquella Alemanya col·lapsada, derrotada, i d’un optimista impuls de regeneració nacional i democràtic basat en la raó i la igualtat (per primera vegada van poder votar les dones) va néixer la República de Weimar, que va acabar el 1933 en les tenebres del nazisme. “En la foguera de la barbàrie, de l’ Holocaust i d’una nova guerra”, afegeix Pedragosa.
Temps incerts. Alemanya entre guerres mostra com els cossos mutilats dels soldats (el 19% de la població masculina va morir o va resultar ferida) conviuen amb els nous ideals de bellesa i la por de la pèrdua amb aquella mare que protegeix els seus fills en una abraçada de Käthe Kollwitz. El cinema reflecteix el naixement de la nova societat en obres mestres com ѱٰòDZ (1927), de Fritz Lang, en la qual es constata la dissolució de l’individu en la massa per seguir un líder; o El gabinet del doctor Caligari (1920), de Robert Wiene, sobre l’individu sense voluntat en la nova societat. També hi ha exemples del colossal projecte enciclopèdic a què August Sander (1876-1964) va consagrar pràcticament tota la seva vida: documentar la societat alemanya del seu temps a través dels retrats d’homes i dones de totes les classes socials, del policia al proletari, del carboner al burgès. Entre ells hi figura el de l’artista danesa Lili Elbe, el primer cas registrat de reassignació de sexe de la història.
La mostra avança per un període febril i fascinant, en què la creativitat cultural i la innovació tècnica es van donar la mà a través d’un centenar d’obres, entre les quals destaca la sèrie de litografies del pintor expressionista Georg Grosz titulada Els bandits , del 1922, una aquarel·la de Kandinski arribada del Thyssen de Madrid, peces de Paul Klee, Rudolf Schlichter o diversos objectes de l’ Escola de la Bauhaus, on encara es respira la sensació d’alegria. El somni de l’hedonisme, la tolerància, l’experimentació i la creativitat, aigualit en crisis econòmiques (hiperinflació i crac del 29), revoltes, conflictes socials i saquejos, va arribar a la fi la nit del 10 de maig del 1933 a Berlín, amb la fantasmal crema d’uns 40.000 llibres llançats a la foguera per joves seguidors del Partit Nazi.