Fa setmanes que el clima a Rodalies està enrarit entre incidències, obres, vagues i un malestar creixent dels usuaris. L’obertura d’una investigació sobre dos treballadors rasos que s’han vist apartats de les seves funcions tira encara més llenya al foc a un còctel explosiu en què conflueixen tensions polítiques, sindicals i humanes.
Segons la versió de Renfe, un auxiliar de l’estació de l’Hospitalet es va passar dimarts a la tarda donant indicacions errònies als maquinistes per boicotejar el servei durant la jornada de vaga secundada per tres sindicats minoritaris. El gestor d’operacions deia als maquinistes que el tren que havien d’agafar estava avariat o qualsevol altra excusa versemblant, i amb les seves falses indicacions va aconseguir cancel·lar fins a 40 trens, principalment de les línies R1 i R3.
La mala praxi va tenir lloc dimarts a l’Hospitalet i la setmana passada al centre de gestió del Clot
Pràcticament la meitat de circulacions que havien de sortir de la segona ciutat de Catalunya amb destinació al Maresme i Vic es van suprimir, fet que va allargar les esperes a les estacions i va provocar importants aglomeracions als combois que sí que circulaven. La línia R4, tot i que no tant, també es va veure afectada.
No es pot atribuir a la seva acció ni l’aparatosa avaria d’un tren al túnel de Passeig de Gràcia que va obligar a desallotjar l’estació dimarts a la tarda ni els retards patits pels estudiants universitaris aquell mateix matí, però Renfe ha decidit tirar tota la cavalleria a sobre d’aquest treballador. La seva manera de procedir ha superat una línia vermella per a la direcció de Rodalies. Acostumats a fer front amb un excés de zel quan hi ha contextos de vaga, com va passar el cap de setmana de carnaval amb obres a la línia del Garraf i Tarragona, aquest boicot descarat ha estat la gota que ha fet vessar el got.
També hi influeix la reiteració d’aquesta jugada. El mateix comportament amb indicacions falses del treballador de l’Hospitalet ja l’havia tingut un altre company del centre de gestió de l Clot el dimecres anterior, coincidint amb una altra jornada de vaga també seguida només pels sindicats minoritaris. En aquell cas, va afectar la meitat de circulacions dels regionals de Tarragona, que van tenir una tarda infernal de tornada a casa malgrat que hi havia trens i maquinistes disponibles per prestar el servei.
Els dos treballadors han estat apartats de les seves funcions. Mentre la investigació interna continua oberta i els serveis jurídics de Renfe analitzen la situació, continuen treballant a Rodalies però se’ls han assignat altres comeses, de manera que mantenen la feina i el sou.
“En 25 anys que fa que treballo a Renfe mai havia vist una situació així”, va lamentar ahir el director de Rodalies, Antonio Carmona, en una visita a l’estació de Mataró. “Són actes que no tolerarem i que no representen els treballadors de Renfe a Catalunya”, va apuntar el qui continua sent la cara visible de la companyia quan hi ha un problema tot i que se li hagi retirat la capacitat de decisió operativa per donar-la a un nou fitxatge que va aterrar a les oficines de Sants la setmana passada.
Els sindicats minoritaris que han mantingut la vaga eviten assumir l’acció i atribueixen els problemes que Renfe considera un sabotatge a la “incompetència de les persones responsables de Renfe i Adif”, segons el sindicat SF- Intersindical. Per mitjà d’un comunicat, els treballadors d’aquesta agrupació sense representació en el comitè d’empresa van lamentar que s’intenti responsabilitzar la plantilla de la situació que viu el ferrocarril a Catalunya “en unes condicions de mínimes inversions i mínim personal”. Alferro i la CGT, juntament amb SF, van mantenir la vaga desconvocada pels sindicats majoritaris després d’arribar a un acord amb el Ministeri de Transports, Renfe i Adif quan faltaven poques hores perquè comencés la primera de les jornades de vaga el 16 de març.