Tot Catalunya s’encamina a tenir, per fi, un únic sistema tarifari integrat de transport públic. El procés, que va començar en un ja llunyà 2001 amb la creació dels primers títols de la primera corona de Barcelona amb què es podia viatjar en diversos mitjans i operadors, com ara la popular i avui extinta T-10, es preveu que es culmini el 2025. Tot seguit, l’any que ve, la T- Mobilitat, ara operativa a les sis zones de la capital i el seu entorn, s’estendrà a tot el territori català. Quan això arribi, hauran passat 25 anys des que l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) va donar el tret de sortida a aquesta llarga història.
Aquests són els plans a dos anys vista del Departament de Territori, que es desplegaran a través de les quatre ATM (Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida). Arribats a aquest punt, la tarifació per distància recorreguda, una de les prestacions que permet la T- Mobilitat i que al seu dia es va anunciar com el mecanisme més idoni perquè els usuaris de transport públic paguin el preu més ajustat possible pels desplaçaments, segons els quilòmetres fets i sense els actuals salts de zones que perjudiquen moltes poblacions, s’ha aparcat. No forma part dels objectius més immediats. No s’ha desestimat, però s’ha guardat en un calaix per un temps indeterminat.
La integració tarifària inclourà tot Catalunya abans de final d’any, i la T-Mobilitat, el que ve
La principal raó d’aquest fre és el bitllet únic amb tarifa plana que el Govern central va anunciar al gener per substituir les bonificacions que s’apliquen des de fa dos anys i mig i que hauria de ser una realitat el 2026. La prioritat de la Generalitat, l’administració amb majoria a les ATM, és determinar com es configura aquest abonament i com s’incorpora al sistema català, que ja estarà totalment integrat l’any que ve. En aquest escenari no tindria sentit desenvolupar, alhora, un complex mecanisme tarifari basat en la distància recorreguda. Avui dia tampoc no se sap fins quan es mantindrà aquesta targeta estatal. Si desapareix, la tarifació per distància recorreguda podria sortir del calaix.
Perquè la integració tarifària es completi abans que s’acabi el 2025, a l’ATM de Barcelona s’hi incorporaran les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès en una setena corona. La previsió és que això es faci abans de l’estiu. Les condicions finals de la integració s’aprovaran a l’abril. Les comarques de l’ Ebre també formaran part de l’ATM de Tarragona abans de final d’any amb un procés semblant, com també els municipis del Baix Empordà i els de la Selva Marítima, que s’englobaran a l’ATM de Girona.
La T- Mobilitat s’estendrà a tot Catalunya el 2026 de manera progressiva, amb les tarifes pròpies de cada ATM, i, com s’ha
dit, també caldrà veure com incorpora el bitllet únic que s’ha promès per a aquell any.
A més de ser una targeta física amb xip o al mòbil que es carrega amb els títols de viatge que es desitgin, la T- Mobilitat és, sobretot, una plataforma tecnològica, amb el seu hardware –les noves validadores, per exemple, que s’han d’instal·lar a totes les estacions i els autobusos de Catalunya perquè es puguin fer servir arreu del territori– i software , que permet noves funcionalitats, com també explotar les dades sobre el funcionament, una informació útil per ajustar l’oferta a la demanda, entre altres exemples. Del desenvolupament i la implementació se n’ocupa SocMobilitat, societat participada per Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Indra, CaixaBank, Moventia,
Fujitsu, Sermetra i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya ( FGC), que ha patit importants contratemps des que es va adjudicar el servei el 2014.
A diferència de moltes altres ciutats, a Barcelona no es pot
accedir de manera generalitzada al transport públic directament amb targeta de crèdit. És una qüestió criticada pels usuaris, especialment els esporàdics i els visitants. La principal raó és que amb la T- Mobilitat totes les dades queden en mans de l’ATM, que és un consorci públic, i no es comparteixen amb els bancs ni els operadors dels suports de pagament.
TMB sí que permet pagar i entrar-hi amb targeta de crèdit amb unes màquines validadores pròpies i només per a bitllets senzills, d’un sol viatge. Estan instal·lades en tots els seus autobusos des del 2022, i també, des de l’octubre, a les estacions de Sants i de Sagrada Família del metro i puntualment en altres que presten servei a esdeveniments multitudinaris, com ara El Maresme-Fòrum. La previsió d’aquesta companyia és afegir-hi altres parades de gran afluència, sobretot turística.