Un turista es gasta durant l’estada a la destinació Barcelona –que inclou, a més de la ciutat, la major part de la província– una mitjana de 313,49 euros per persona, sense comptar el transport que fa servir per arribar aquí ni l’allotjament. Aquesta xifra, que correspon al 2024, és la més alta que s’ha registrat els últims cinc anys i supera en 27 euros la despesa individual que es va fer el 2023, segons es desprèn d’un amplíssim informe que ha fet públic l’ Observatori del Turisme a Barcelona.
Segons els resultats d’aquesta macroenquesta, elaborada per l’ Institut DYM durant tot l’any passat i a partir de 10.181 entrevistes personals, la despesa mitjana per persona i dia també va ser la més elevada des de la pandèmia: 78,08 euros, per sobre dels 71,94 euros del 2023.
Les visites culturals, anar de botigues i anar a la platja són les tres principals activitats
Tots els indicadors confirmen que el 2024 va ser un gran any per als negocis vinculats amb el turisme. La despesa mitjana de tot el viatge per al visitant de la destinació Barcelona va ser de 967,26 euros, distribuïts de la següent manera; 322,62 euros en transport d’anada i tornada, 331,15 euros d’allotjament (76,56 euros per persona i dia) i 313,49 euros en altres despeses (78,08 euros diaris per persona).
El turista que arriba a Barcelona i les altres marques de la província (Costa Barcelona, Paisatges Barcelona i Pirineus Barcelona) continua dedicant la meitat de la despesa que fa quan ja és a la destinació a menjar i beguda, seguides d’entreteniment i transport intern. Les persones que viuen als Estats Units, les que hi viatgen per raons de feina i les que s’allotgen en hotels són les que fan una despesa més elevada.
L’enquesta sobre la destinació Barcelona 2024 també permet saber quines activitats desenvolupen els visitants durant l’ estada a la ciutat o en algun altre punt de la província. El percentatge dels que fan visites de caràcter cultural –enteses en un sentit molt ampli– creix any rere any i el 2024 es va elevar fins al 62,9%, tres punts més que el 2023. Aquesta és l’activitat més freqüent, seguida d’anar de botigues (58,2% dels entrevistats asseguren que han fet aquesta activitat durant l’estada), anar a la platja (56,4%), sortir de festa o de nit (32,2%) i visitar amics o familiars (29,9%).
Es manté estable el percentatge d’entrevistats que afirmen que aprofiten l’estada a Barcelona per assistir a concerts o festivals de música, teatres, cinemes o fires (13,8%) i puja la proporció de visitants que van a activitats esportives com a participants (13,3%).
L’enquesta permet traçar un perfil del turista mitjà de la destinació Barcelona. Fins i tot perdent quota de mercat, el lleure continua sent el motiu de viatge majoritari dels turistes (63,3%), seguit dels que es desplacen per raons professionals (20,2%) i per qüestions personals o altres (16,2%).
S’observa que el lleure és el principal motiu de viatge dels qui s’allotgen en càmpings, establiments de turisme rural, albergs juvenils i apartaments d’ús turístics dels residents a la regió de Barcelona i dels qui tenen entre 18 i 24 anys. En canvi, els que hi han viatjat més per motius professionals són els residents a la resta d’ Espanya, els qui s’allotgen en hotels i els qui tenen edats compreses entre els 35 i els 54 anys. Finalment, els motius personals o d’una altra índole són els més freqüents entre els qui s’allotgen en cases d’amics i familiars i autocaravanes, dels espanyols de fora de la província de Barcelona i de les persones de 65 anys o més.