Els més de 1.500 quilòmetres de distància entre Brussel·les i Madrid van aprofundir ahir l’avenc que separa el Govern central del PP, les posicions dels quals semblava que s’havien acostat davant la guerra comercial declarada pels Estats Units. De tota manera, si bé des de la capital europea Alberto Núñez Feijóo veia l’acord cada vegada “menys a prop”, al Congrés el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, mantenia obertes les vies de diàleg en un debat de guant blanc amb Juan Bravo, el cartesià responsable econòmic de l’executiva popular.
Després de reunir-se amb el líder del Partit Popular Europeu, Manfred Weber, i celebrar la designació de l’eurodiputada Dolors Montserrat com a nova secretària general del PPE, Feijóo va carregar contra Pedro Sánchez per la seva “negociació encoberta amb el separatisme” i va allunyar la possibilitat de donar suport a les mesures de l’ Executiu davant els aranzels.
A més, el president del PP va criticar que el Govern estatal no hagués inclòs al decret cap de les receptes que proposava la seva formació i, en canvi, sí les disposicions exigides per Junts per distribuir els ajuts amb “criteris territorials”, que va denunciar com una discriminació de les empreses per la comunitat en què s’ubiquen.
“No tinc cap dubte que la disposició addicional segona té l’objectiu d’acontentar el separatisme”, va sentenciar Feijóo, per qui totes les empreses espanyoles mereixen el mateix tracte “actuïn al territori on actuïn” i no poden veure’s sotmeses a l’“arbitrarietat” en el repartiment d’ajuts.
Junts insisteix en l’exigència del 25% per a Catalunya: “Això de pagar i callar s’ha acabat”
“ Espanya necessita un pla i Pedro Sánchez està plantejant un pedaç. Necessita eixos estructurals que millorin l’economia i no canviar de nom partides pressupostàries que no van ser capaços d’executar en el passat”, va reiterar el cap de l’oposició a la seu del PPE.
Una diferent perspectiva, tot i això, es plantejava des de la capital espanyola, on després d’una sessió de control en què, amb Sánchez a Pequín, el PP va arremetre contra la vicepresidenta primera, María Jesús Montero, el ministre d’Economia va protagonitzar una compareixença que es va caracteritzar per l’assossec. Tant per la seva part com per la de l’encarregat de defensar la posició dels populars, el vicesecretari d’economia de Génova.
Així, si Cuerpo va mostrar des de l’inici la seva intenció d’aplanar el terreny per a la consecució d’un pacte d’Estat que atenuï el “xoc econòmic” provocat pels EUA, Bravo va agrair la disposició del ministre a escoltar les propostes del PP. I tots dos
van acabar coincidint a cridar
al diàleg amb els actors implicats: agents socials, grups parlamentaris i governs autonòmics, els consellers dels quals es
reuneixen avui amb el ministre en la conferència sectorial.
“La bona notícia és que estem preparats”, va dir Cuerpo com a preàmbul del desglossament del pla d’ajuts –xifrat en 14.100 milions d’euros– amb què pretén aturar el primer cop. “I no hi haurà competència entre empreses per a l’accés a aquestes mesures”, va anunciar davant les recriminacions de Génova.
El popular Bravo demana anar més enllà de les bones intencions i concretar mesures a més llarg termini
Tot i així, Bravo va reclamar al ministre que vagi més enllà de les bones intencions i concreti unes iniciatives de més pes, ja que les actuals, va assenyalar, poden ser útils només “a curt termini”, mentre que el que demana la situació, va postil·lar, és “una defensa coordinada amb els socis europeus”.
Al capítol de retrets, Bravo va lamentar que el ministre no l’informés dels canvis que havia introduït en el decret llei i es va preguntar si obeeixen a qüestions tècniques o més aviat a
“exigències dels independentistes”, que s’han atribuït un
repartiment territorial del 25% dels avals per a empreses de
Catalunya.
“Qui té raó, Junts o vostè?”, va preguntar a Cuerpo en al·lusió a aquest percentatge, que els de Carles Puigdemont exhibeixen com una victòria durant la fase negociadora i que els socialistes rebaixen a un simple càlcul fet a partir del volum d’exportacions que han presentat les empreses catalanes en els últims exercicis.
Després de l’aprovació del decret, s’obre un mes de termini per convalidar-lo en què el PP vol que el Govern incorpori les seves propostes al text definitiu. El PSOE, per la seva part, va celebrar que, entre tant soroll, s’apreciï una “oposició d’ Estat”. I va reafirmar la seva voluntat per dialogar.
Cuerpo garanteix al PP que no hi haurà competència entre empreses per a l’accés als ajuts
L’èxit de la negociació, tot i això, dependrà de les pressions que Junts faci o deixi de fer. La seva portaveu va insistir ahir mateix que ningú no es pot escandalitzar per la seva exigència que “a Catalunya li arribin els euros que li corresponen”. Pel que fa a Junts, “això de pagar i callar s’ha acabat”, va advertir Miriam
Nogueras.