El ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, va portar ahir a Washington el missatge del Govern espanyol, en coordinació amb la Comissió Europea, davant l’escalada aranzelària de Donald Trump: no hi ha vencedors en una guerra comercial global. Després d’una trobada amb empresaris dels Estats Units i una altra amb el president del Banc Mundial, Cuerpo es va reunir amb el secretari del Tresor, Scott Bessent, a la seu del seu departament, contigua a la Casa Blanca, on va voler bastir ponts en aquest escenari d’incertesa.
“Hem tingut una conversa oberta i franca”, va dir als mitjans després de la reunió, de prop d’una hora, en què “es confirma la porta oberta a la negociació que es va obrir la setmana passada amb la moratòria de 90 dies” als aranzels del 20% a la Unió Europea. “Estem convençuts que, liderant aquesta negociació per la part europea, podrem arribar a un acord que sigui equilibrat, just i beneficiós per a les dues parts”, va assenyalar després d’afegir que Bessent li havia mostrat “la voluntat d’arribar a un acord negociat amb els seus principals socis comercials, entre els quals hi ha la Unió Europea”.
El ministre va insistir que el diàleg amb els EUA s’ha de donar “en bloc”, en el marc de la UE, però va comunicar a Bessent la petició de posar fi no només als anomenats aranzels “recíprocs” del 20%, que Trump va deixar en suspens la setmana passada, també als universals del 10% que continuen en vigor i als del 25% aplicats a l’acer, l’alumini i els automòbils. “La moratòria només s’aplica a part dels aranzels. Per a nosaltres, una solució equilibrada ha de tenir en compte el conjunt”, va afirmar Cuerpo, per afegir que “aquest ha de ser el punt de partida”.
Tot i que la reunió, la seva “primera presa de contacte”, no va estar centrada en l’afer duaner, ja que competeix a la Comissió Europea, la relació comercial entre Espanya i els EUA va cobrar protagonisme pel context. La trobada va arribar una setmana després del comentari de Bessent a què es va acollir l’oposició espanyola per criticar l’Executiu, en què va advertir que un acostament comercial a la Xina “seria com tallar-se el coll”. El secretari del Tresor va fer aquestes declaracions arran de la visita de Pedro Sánchez a Pequín. Cuerpo no va voler entrar a valorar-ho i va afirmar que havien parlat de manera “franca i oberta” sobre la relació amb la Xina.
El secretari del Tresor dels Estats Units comunica a Cuerpola “voluntat” de pactar amb la UE
L’advertència de Bessent es referia al fet que, com que els seus productes reben un aranzel del 145% als EUA, la Xina està buscant mercats alternatius i podria inundar l’europeu i l’espanyol, de manera que perjudicaria la seva indústria. El Govern espanyol, tot i això, troba oportunitats en el gegant asiàtic i no veu incompatible negociar en paral·lel amb les dues potències enfrontades.
“L’agenda de la UE és clara. Som conscients que (la Xina) és un competidor en moltes àrees, però també ha de ser un soci estratègic”, va assenyalar després d’afirmar que “hi ha ampli marge” per arribar a acords amb Pequín. “Evidentment, no és cap obstacle perquè des de la UE tinguem voluntat negociadora amb els EUA”.
Les importacions espanyoles des dels EUA van ascendir l’any passat fins als 28.000 milions d’euros, mentre que les exportacions es van situar en 18.000 milions, i van elevar el dèficit comercial un 7% interanual. Per protegir les empreses espanyoles davant la incertesa dels aranzels, que faran patir les seves exportacions, el Consell de Ministres
va activar ahir els primers 1.000 milions del paquet de 5.000 en avals per donar suport a les més afectades.
La reunió de Cuerpo i Bessent va donar continuïtat al diàleg transatlàntic, que continuarà demà dijous amb la visita a la Casa Blanca de la primera ministra
italiana, Giorgia Meloni, que vol ser el pont polític entre les dues economies.
“Hem tingut una conversa oberta i franca” sobrela relació amb la Xina, afirma el ministre
Dilluns, el comissari europeu de Comerç, Maros Sefcovic, es va reunir amb el seu homòleg americà, Howard Lutnick, durant dues hores de negociació sense que hi hagués avanços aparents. Brussel·les va demanar ahir als EUA que defineixi la seva posició mentre continua prioritzant la paciència per buscar l’acord. Ahir, els seus portaveus van insistir que “només és el segon dia d’una finestra de 90 dies”.