Des que l’imprevisible i sempre imaginatiu Pasqual Maragall va decidir passar petites temporades als domicilis d’uns quants barcelonins, els alcaldes i les alcaldesses de la capital catalana han buscat fórmules alternatives per prendre el pols a la ciutat al marge de les vies oficials. El mètode que fa servir el socialista Jaume Collboni és deixar-se convidar als sopars amb uns quants comensals que, almenys una vegada al mes, tenen lloc a casa de veïns dels barris de la ciutat.
L’octubre del 2023, tot just quatre mesos després de ser investit, Collboni va posar en marxa el programa L’alcalde, a prop teu. Durant uns dies, el batlle trasllada part de l’activitat a un districte i desenvolupa una agenda que, a més dels actes oficials, inclou visites i trobades amb entitats dels barris i la iniciativa Parla amb l’alcalde , entrevistes organitzades a partir d’una crida a través de les xarxes socials dels mateixos districtes, d’uns deu minuts, amb ciutadans que exposen cara a cara a la màxima autoritat local els problemes, les queixes i les propostes.
En aquestes trobades nocturnes, en què sol cuinar l’amfitrió, no hi ha un guió preestablert
Els sopars a domicili han portat fins avui l’alcalde a una quinzena de domicilis de barris molt diferents. Una vegada acabada una primera ronda amb un sopar per districte, està en marxa la segona, que ja ha passat per Sarrià-Sant Gervasi, Sants-Montjuïc, l’Eixample i Sant Andreu. La setmana que ve serà a Sant Martí.
El primer pas en la preparació d’aquestes trobades el sol fer algun conseller de districte, que tempteja entre els veïns que no solen assistir als òrgans de participació ciutadana, com ara els consells de barris, i que no estan directament implicats en les activitats del teixit associatiu local, la possibilitat d’acollir a casa seva l’alcalde.
El nombre de comensals ve determinat la majoria de les vegades per la capacitat del menjador i ha oscil·lat entre cinc, comptant l’alcalde i el regidor del districte, i una quinzena de persones.
A l’amfitrió se li ofereix la possibilitat de cuinar o que l’alcalde porti el menjar ja preparat. Gairebé sempre s’imposa la primera opció. No hi ha un guió preestablert amb els temes de conversa, que van sorgint entre estovalles en funció dels interessos de la famí- lia que convida i del mateix alcalde.
El primer sopar d’aquestes característiques va ser en un dels edificis apuntalats del barri del Besòs, convertits precisament des de fa uns dies en objecte de debat polític pel temor de perdre els fons Next Generation que han de finançar un procés de regeneració urbana. Altres barris on l’alcalde Collboni ha compartit sopar i conversa –en alguns casos fins a les dues de la matinada tocades– són el Camp de l’Arpa, el Turó de la Peira, el Gòtic, les Tres Torres, Vallvidrera, el Carmel, la Vila de Gràcia, la Bordeta o Sant Andreu.
Fonts municipals coneixedores d’aquestes trobades nocturnes de l’alcalde Collboni amb els veïns afirmen que en cap cas la selecció dels amfitrions –entre els quals hi ha des de parelles joves fins a persones d’edat provecta– no es fa en funció de les seves simpaties o adscripció polítiques. “No es tracta de gent –asseguren– que faci la gara-gara a l’alcalde”.