Poc abans de marxar a Nova York, Federico García Lorca diu de Maruja Mallo: “Entre revetlles i espantalls, tota la bellesa del món cap dins de l’ull. Els seus quadres són els que he vist pintats amb més imaginació i sensualitat”. Gómez de la Serna, que l’havia descoberta gràcies a Ortega y Gasset, l’anomenava afectuosament “ bruixeta jove” i hi veia una “artista de catorze ànimes”, la més original, impetuosa i espontània. Rafael Alberti la va negar “per covardia o conveniència” a les seves memòries, La arboleda perdida, però, una vegada morta María Teresa León, va escriure un nou capítol (“Las hojas que faltan”) en què va despullar l’admiració per qui havia estat la seva parella en la vida i en l’art, “pintora extraordinària, bonica en l’estatura, aguda i amb cara d’ocell, taxativa i plena d’irònic humor...” . El brut Buñuel es va enfrontar a ella en un concurs d’improperis (i el va perdre) i el primer dels seus amics artistes, Salvador Dalí, la va descriure com a “meitat àngel, meitat marisc”...
Maruja Mallo (Viveiro, Lugo, 1902-Madrid, 1995), nom artístic d’Ana María Gómez González, va ser una de les principals figures de la generació del 27, admirada i acceptada com una més entre tots ells; va exposar el 1932 a la galeria Pierre de París, on André Breton li va comprar Espantaocells , una de les seves obres surrealistes, i poc després formava ja part de la col·lecció del Jeu de Paume. El 1936, quan va esclatar la Guerra Civil, era una de les artistes més admirades i reconegudes que hi havia en aquell moment a Espanya.
Dona lliure i transgressora, va ser ella la seva millor creació, però és la seva obra la que continua sorprenent
“Prova d’això és que Giménez Caballero, ideòleg de l’avantguarda i després del feixisme, centrava les crítiques en Lorquita i Marujita per advertir que guanyada la guerra al camp de batalla no es podia perdre en el camp de la cultura”, apunta la historiadora Patricia Molins, comissària de Maruja Mallo. Màscara i compàs , exposició al Centro Botín de Santander que reivindica la singularitat, riquesa i desconcertant complexitat d’una creadora amb una força i personalitat aclaparadores que la fan mereixedora d’un lloc al podi dels grans.
Maruja Mallo va continuar activa gairebé fins al final, però com en tants d’altres la guerra va marcar un abans i un després en una carrera que fins aleshores anava com un coet. Es va exiliar a l’Argentina, va tornar a Madrid el 1962 i als vuitanta es va convertir en musa de la movida madrilenya (dues de les obres exposades pertanyen a Almodóvar), que hi van veure un referent gràcies a l’aspecte excèntric i l’esperit trencador, sempre maquillada i amb abric de pells. “No anava pintada com una porta; per ella pintar-se era com plastificar-se, convertir-se en estàtua”, matisa Molins.
Maruja Mallo va ser una dona lliure (“tenir 10 germans la va ajudar, podia tocar el dos de casa sense que ningú se n’adonés”, imagina la comissària), va ser amiga de Gabriela Mistral, Concha Méndez o María Zambrano i, a més d’Alberti, va mantenir relacions estretes amb Miguel Hernández i Pablo Neruda. Ella va ser la seva millor creació. Va tenir els anys que va voler tenir en cada moment –deia haver exposat per primera vegada als 20 anys, la mateixa edat que tenia quan va començar a estudiar sis anys abans–, sempre es va sentir més còmoda amb les netes que amb les seves àvies i va mantenir intacte fins al final l’aplom i la desimboltura: va arribar a dipositar a la biblioteca pública de Nova York els retalls de premsa amb què volia ser recordada. Tot i això, els embolics i les amistats perilloses potser han acabat eclipsant la pintora sòlida que, segons Manuel Segade, director del Reina Sofia, coproductor de la mostra que es desplaçarà a Madrid a la tardor, “va fer l’aportació més gran a l’imaginari visual de la generació del 27”.
Segade, en concret, es refereix a la impressionant sèrie Las verbenas (1927-1928), en què la pintora intenta retratar el món d’una manera calidoscòpica a partir dels ravals de Madrid. Escenes teatrals que són com un esclat de vitalitat i fraternitat on conviuen rics i pobres, jutges i mags, tiradores de cartes i negres que semblen xinesos. Ella mateixa vestida de manola . És la primera vegada que s’apleguen totes cinc des de la primera exposició el 1928, aquí confrontades a les més enigmàtiques Clavegueres i campanars (1930-1932), la seva sèrie més surrealista, que és “una celebració de la vida erma, la mort com a part de la vida grisa i fosca”, observa Molins. És un moment especialment dolorós per a l’artista que coincideix amb la primera ruptura amb Alberti. Tornaran quan ell va llegir en un titular de premsa: “La pintora Maruja Mallo té un accident de cotxe i Mauricio Roësset, creient que l’ha matat, se suïcida”. Mallo, que sempre es presentava en societat com “un” artista, creia que el genèric de la humanitat no és masculí sinó femení, per això sempre la representa amb cara de dona, com ara a La religión del trabajo (1937-1939).
En cada reinvenció, en cada ànima de les que parlava Gómez de la Serna, ens brinda nous motius per a la sorpresa, mentre la veiem, bonica i desafiadora, en grans reproduccions d’alguns dels autoretrats fotogràfics, que ara es mostren al Cantàbric a través de l’arquitectura transparent de l’edifici de Renzo Piano, com aquesta en què, coberta d’algues, somriu nua a l’ illa de Pasqua.
Mallo, un altre cop visionària, trobarà formes sensuals i femenines en petxines i flors (el món animal, el vegetal i l’humà convivint en harmonia), farà esclatar la tensió de la condició d’exiliada entre dos mons en unes à on malgrat ser mortes hi ha vida, fusionarà races, sexes i humans amb animals en una sèrie de retrats fascinants i l’interès creixent per la ciència la durà a crear espais siderals infinits que recorden la visionària de Hilma af Klint.