bet365

Parolin i el factor Xina al conclave

Dol global

El secretari d’Estat sortint parteix com a favorit a la successió de Francesc

Vatican's Secretary of State, Cardinal Pietro Parolin, walks after kissing the cross during the Good Friday Passion of the Lord service in Saint Peter's Basilica at the Vatican, April 18, 2025. REUTERS/Yara Nardi

Pietro Parolin, un home que sap negociar

Yara Nardi / Reuters

El factor Xina també pesa al Vaticà. Pietro Parolin, secretari d’Estat sortint i favorit a totes les cases d’apostes per succeir Francesc, ho sap bé. Aquesta previsió, àmpliament compartida també als passadissos del Vaticà, respon a una lògica molt estesa: el cardenal italià seria un Papa de mediació per excel·lència. Garantiria continuïtat amb l’era Bergoglio –és un dels pocs que ha estat present durant tot el seu pontificat– i, alhora, permetria un retorn a certa sobrietat en l’estil papal.

La seva carrera com a diplomàtic podria jugar a favor seu, atesos els creixents desafiaments geopolítics del moment. El seu èxit més important en aquest camp –l’acord entre la Santa Seu i la República Popular de la Xina– es podria convertir, però, en el seu taló d’Aquil·les.

La candidatura, encara informal, també se sustenta en el notable protagonisme que ha mostrat aquests dies. Malgrat que formalment ha cessat en el càrrec –com totes les grans autoritats vaticanes–, el purpurat italià ha estat present en tots els ritus previs al funeral de demà. Tot indica que continuarà sent una figura clau durant la setmana que precedeix l’obertura del conclave, prevista entre el 5 i el 10 de maig.

D’acord amb informacions sorgides a les primeres congregacions generals, Parolin també podria redoblar l’aposta per l’àmbit econòmic. El seu compromís, assumit amb gran discreció, seria corregir la reforma impulsada per Francesc, que no va aconseguir sanejar els comptes vaticans i va deixar fora de la Secretaria d’ Estat el control de les finances després de diversos escàndols.

Nascut en un poble de la província de Vicenza, al Vèneto, Parolin és fill d’un ferreter mort prematurament i d’una mare mestra. Va ser ordenat sacerdot el 1980, als 25 anys, i va ser enviat a Roma per estudiar Dret Canònic a la Universitat Gregoriana. Allà va iniciar la seva formació al cos diplomàtic de la Santa Seu.

Artífex de l’acord amb les autoritats de Pequín, la seva gestió és avui un dels punts febles del candidat

Després de tres anys a Nigèria, va ser destinat altre cop a Roma, el 1992, per treballar a la Segona Secció de la Secretaria d’ Estat, sota la direcció del cardenal Angelo Sodano, llavors poderós secretari d’Estat de Joan Pau II. La seva carrera diplomàtica va continuar amb missions a Mèxic i, després, com a cap de servei per a Europa llatina ( Itàlia, Espanya, Andorra, San Marino), entre el 1989 i el 2002.

La seva gestió eficaç de situacions delicades va convèncer Benet XVI de nomenar-lo arquebisbe i d’enviar-lo com a nunci apostòlic a Veneçuela, amb la difícil tasca de preservar l’ Església local enmig de les tensions amb el chavisme governant. La seva tasca va ser molt ben valorada, fins al punt que el papa Francesc va acceptar tornar a portar-lo a Roma com a cap de la Secretaria d’ Estat.

Des del principi va ser evident que el Papa argentí aspirava a una entesa històrica amb la Xina. Després d’anys de feina pacient i discreta, Parolin va aconseguir el 2018 un pacte provisional, de caràcter confidencial, sobre el nomenament de bisbes. L’acord s’ha renovat tres vegades: el 2020, el 2022 i també l’any passat. El contingut, fidel a la tradició de reserva de les dues parts, no s’ha divulgat mai.

Som davant el retorn de la gloriosa Ostpolitik, dels anys seixanta, o davant una traïció als catòlics perseguits pel règim de Pequín? Als ambients vaticans les opinions estan molt dividides. Ara que el Papa reposa en un humil taüt de xiprer, els crítics d’aquest pacte ja no callen. El cardenal alemany Gerhard
Ludwig Müller ho va expressar sense embuts: “Està bé fer un compromís amb aquests poderosos dictadors”, va declarar en una entrevista al diari La Repubblica , “però no podem trair els principis de la nostra fe. No podem acceptar que els comunistes nomenin els nostres bisbes”. Un missatge que no anava dirigit a Pequín, sinó a un col·lega assegut a poques files de distància a la basílica de Sant Pere.

Però els seus adversaris no
són només els conservadors, com ho demostra certa fredor en la ­relació amb un altre candidat italià, el cardenal Matteo
Zuppi, representant de l’ala més progressista.

La seva carrera com a diplomàtic podria jugar a favor seu en un moment de grans desafiaments

Una altra figura que Parolin tindria ben identificada com a possible rival és el cardenal nord-americà Robert Francis Prevost, molt valorat per Francesc i molt menys pels tradicionalistes pròxims a Donald Trump.

La Xina i els Estats Units: el conclave no és impermeable al món exterior, encara que se celebri dins de la Capella Sixtina.

Etiquetas
Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...