L’Ajuntament de Barcelona ha presentat un paquet de mesures per agilitar la tramitació de permisos, informes i llicències d’obres i millorar així la seva posició en el rànquing que elabora el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya ( COAC), que situa el de Barcelona entre els cinc consistoris catalans que triguen més a concedir la llicència d’obres. Malgrat que el 96% dels 50.000 tràmits vinculats a permisos, activitats informes i llicències es fan de manera automatitzada i electrònica, el COAC va estimar l’any passat l’espera mitjana de les llicències d’obres en gairebé deu mesos, quan la llei fixa el tràmit en un màxim de tres.
Per reduir aquests terminis s’impulsaran diverses mesures. “En algunes obres podrem donar llicències per fases, per exemple a l’obra nova d’habitatge protegit, per accelerar l’inici dels treballs”, va explicar ahir
la primera tinenta d’alcalde i regidora d’ Urbanisme, Laia Bonet. Una altra mesura serà la unificació del siste-
ma de comunicació que permetrà
començar les obres de manera im-
minent i no haver d’esperar els
30 dies que s’estableixen en algunes comunicacions.
El pla Barcelona Fàcil inclou 18 actuacions concretes que es dotaran amb 7,8 milions d’euros
Tot i això, per poder aplicar aquests canvis serà necessari primer modificar l’ ordenança reguladora dels procediments d’ intervenció municipal en les obres ( Orpimo). Una cosa que començarà a fer-se durant aquest segon trimestre amb l’objectiu que les mesures puguin entrar en vigor a partir de finals de l’any que ve.
Una altra de les propostes amb les quals es pretenen agilitar els tràmits i millorar la comunicació entre els professionals del sector i el Consistori és amb l’obertura, el segon semestre d’aquest any, d’una Oficina d’ Atenció al Professional “com a fase prèvia per discutir i resoldre la interpretació normativa de projectes que requeriran una llicència urbanística posterior”, va dir Bonet.
Les propostes són fruit de la feina feta durant la segona meitat de l’any passat en la comissió no permanent d’estudi impulsada i presidida pel PP i que ara el govern municipal presenta com a Pla Barcelona Fàcil. Un pla que porta el mateix nom que el que es va presentar el 2021 per incentivar l’activitat empresarial amb un servei especial d’atenció a empreses i professionals. El document actual preveu 18 actuacions, “que estaran dotades amb 7,8 milions i que s’aplicaran al llarg dels tres pròxims anys”, va detallar el tinent d’alcalde d’ Hisenda, Jordi Valls.
El pla també inclou diverses accions orientades a simplificar i evitar duplicitats en les normatives municipals i, en conseqüència, guanyar agilitat en processos com les contractacions (es gestionen 13.000 contractes i 30.000 factures a l’any) o l’adjudicació de subvencions. Valls va apuntar que aquesta millora i posada al dia de la normativa per ajustar-la a les necessitats actuals implica la reforma de la Carta Municipal. Un altre dels fronts serà ampliar els tràmits que es poden fer virtualment, passar de l’actual 80% al 95% el 2027 i treballar per millorar la gestió de la informació i avançar cap a una visió de 360 graus de l’usuari, perquè, per exemple, un ciutadà tingui una base de dades social única i compartida per tots els serveis municipals.