L'Escola d'Enginyeria de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha celebrat el 24 d'abril l'onzena edició de MEMEnginy, la seva fira tecnològica universitària, que aquest any ha assolit xifres històriques de participació i ha consolidat el seu paper com a pont de connexió entre el talent jove i les empreses líders del sector tecnològic i d'enginyeria a Catalunya. L'esdeveniment, organitzat íntegrament pel Consell d'Estudiants de la Escuela d'Enginyeria amb el suport de la direcció, ha reunit prop de 1.500 estudiants i unes 80 empreses capdavanteres, en una jornada marcada per la innovació, la inclusió i la projecció professional.
Des de la seva primera edició el 2014, MEMEnginy ha experimentat un creixement espectacular. “En la primera edició van participar 4 empreses i 50 estudiants; avui, onze anys després, hem arribat a gairebé 80 empreses i 1.500 estudiants. Són xifres molt destacades que mostren l'interès que desperta la MEMEnginy”, va valorar el rector de la UAB, Javier Lafuente, durant la inauguració. El rector va subratllar la importància d'aquest creixement: “Ha evolucionat fins a convertir-se en una de les fires tecnològiques més importants de l'àmbit universitari, organitzada pels mateixos estudiants”.

Memenginy2025
Un dels trets més distintius de MEMEnginy és que l'organització recau en el mateix estudiantado. “És especialment remarcable que aquest esdeveniment l'organitzi el Consell d'Estudiants de la Escuela d'Enginyeria, perquè són els mateixos estudiants els qui coordinen i promouen tot l'esdeveniment, amb el suport de la direcció de l'Escola. És una de les principals particularitats d'aquesta fira que mereix ser destacada”, va afirmar Lafuente, que va voler posar en relleu l'esforç dels joves organitzadors i la complexitat de mobilitzar tantes persones i coordinar totes les activitats.
Pont entre universitat i empresa: ocupabilitat i innovació
L'objectiu central de MEMEnginy és facilitar el contacte directe entre els futurs enginyers i les empreses que lideren la innovació en sectors com la intel·ligència artificial, la indústria química i ambiental, les smart cities, l'anàlisi de dades, blockchain, la cadena de subministrament i la ciberseguretat. Durant la jornada, es van realitzar prop d'un miler d'entrevistes ràpides de feina, gairebé el doble que en l'edició anterior, el que evidencia el creixent interès de les companyies per captar talent a la UAB.
Empreses com Deloitte, Symrise, Boehringer Ingelheim, Grifols, NTT Data, Roche, Seat S.A, Schneider Electric, SEIDOR, Semidynamics o Huawei van disposar d'espais expositius on van presentar els seus projectes i oportunitats laborals. Els estudiants, prèviament inscrits, van participar en un programa de formació per preparar el seu currículum, millorar el seu perfil en LinkedIn i perfeccionar el seu “elevator pitch”. A més, la intel·ligència artificial va avaluar les seves competències personals i professionals, aportant un valor afegit al procés de selecció.
Compromís amb la diversitat i la inclusió
Una de les grans novetats d'aquesta edició ha estat la posada en marxa d'un projecte pilot d'acompanyament a estudiants neurodivergents, impulsat per l'estudiant i divulgadora Ainhoa Castaño. Un equip d'especialistes va oferir suport personalitzat durant les entrevistes amb les empreses, amb l'objectiu de garantir que aquests estudiants poguessin mostrar tot el seu potencial davant els reptes professionals. Aquesta iniciativa reforça el compromís de la UAB i de MEMEnginy amb la igualtat d'oportunitats i la inclusió en l'àmbit universitari i laboral.
Durant la inauguració, tant les autoritats universitàries com representants institucionals van posar el focus en el repte d'augmentar la presència de dones en els estudis d'enginyeria. Yolanda Ferrer, secretària de Feminismes del Departament d'Igualtat i Feminisme de la Generalitat de Catalunya, va instar empreses i joves a incorporar la necessitat de més dones al sector com a part de l'ADN de l'enginyeria. “Cal fer que entri en l'ADN del món de l'enginyeria aquesta necessitat de més dones dins del sector”, va subratllar.
La fira es va completar amb conferències i activitats sobre temes de màxima actualitat, com l'adopció de la intel·ligència artificial en diferents sectors, la indústria química i ambiental, les smart cities, l'anàlisi de dades, blockchain, la cadena de subministrament i la ciberseguretat. Aquestes sessions van permetre als assistents conèixer les tendències que estan transformant el mercat laboral i les oportunitats que s'obren per als futurs professionals.
Avui és una oportunitat excel·lent per al futur”
El rector Javier Lafuente, en la seva intervenció, va voler destacar tres aspectes clau de l'esdeveniment: “En primer lloc, la bona organització de la fira, que no és fàcil moure a tantes persones i coordinar totes les activitats, i ho han fet els mateixos estudiants. En segon lloc, l'alta participació d'empreses potents i de qualitat del sector, que venen a buscar professionals de la IA, la indústria química i ambiental, les smart cities, les dades o la ciberseguretat. I en tercer lloc, la implicació dels estudiants d'Enginyeria de la UAB en aquest esdeveniment, assistint a la fira, a les xerrades, a les activitats organitzades, a les entrevistes de feina ràpides amb empreses, etc”..
Lafuente va concloure amb un missatge d'optimisme i projecció: “Avui és una oportunitat excel·lent perquè es trobin els futurs enginyers amb les empreses que els contractaran demà. MEMEnginy és una mostra de com la universitat pot ser motor d'innovació, d'inclusió i de futur. Aquest tipus d'iniciatives reforcen el nostre compromís per consolidar una comunitat universitària de qualitat, més sòlida i participativa, i per millorar el benestar i l'ocupabilitat del nostre estudiantado”.
Perspectives de futur i compromís institucional
La UAB, sota el lideratge de Lafuente, manté una ferma aposta per la qualitat, la participació i la innovació. El rector ha reiterat en diverses ocasions la importància d'enfortir la comunitat universitària, impulsar la participació estudiantil i adaptar la universitat als reptes del futur, com la digitalització, la intel·ligència artificial i la inclusió de les microcredencials en la formació universitària.
MEMEnginy 2025, amb el seu rècord de participació, la seva aposta per la inclusió i la seva organització estudiantil, consolida la UAB com a referent en la connexió entre universitat i empresa, i com a motor d'innovació, diversitat i projecció professional per a l'estudiantado. Com va resumir el mateix rector: “MEMEnginy és, sens dubte, un exemple del que volem que sigui la UAB: una universitat oberta, innovadora, inclusiva i connectada amb la societat i el teixit empresarial”