bet365

Jaume Puigbò Vila, matemàtic i empresari

Obituari

Destacava la seva intel·ligència desperta, flexible i generosa, que identificava ràpid els punts crucials i establia relacions i analogies; i el seu epitafi podria ser: “Hauria desitjat tenir més temps per aprendre més coses”

Jaume Puigbò Vila.

Jaume Puigbò Vila.

David Jou

Jaume Puigbò (28/11/1947 – 28/2/2025) ha estat matemàtic i empresari, combinació sorprenent que mereix ser coneguda. Destacava la seva intel·ligència desperta, flexible i generosa, que identificava ràpidament els punts crucials dels temes, i establia relacions i analogies, amb una gran capacitat de síntesi i visió de conjunt. El seu epitafi podria ser: “Hauria desitjat tenir més temps per aprendre més coses”. Aprofitar el temps, aprendre més: dues formes de felicitat, que van enriquir la seva vida i la dels qui el voltaven.

Llicenciat en matemàtiques per la Universitat de Barcelona, i master en ciències per la Brown University, als Estats Units, fou durant un temps professor ajudant a les Universitats Autònoma de Barcelona i Politècnica de Catalunya. La passió per les matemàtiques no l’abandonà mai, i en parlava sovint i amb entusiasme.

La seva vida hauria estat probablement dedicada a les matemàtiques, però la malaltia temporal del seu germà gran, Josep Maria, el va portar a incorporar-se l’empresa familiar, APLI, d’etiquetes adhesives i material d’oficina, fundada el 1932 pel seu pare. Per sentir-se més preparat al món de l’empresa va cursar el MBA de l’IESE. Serà una època de grans canvis: els codis de barres, l’Internet de les coses, les etiquetes intel•ligents, les logístiques de distribució, la globalització... Jaume Puigbò va actualitzar i multiplicar l’oferta i conservà lideratge. La seva intel·ligència, desvetllada en el món abstracte de l’alta matemàtica, es concentra ara en el món concret, les tensions de la competitivitat i les complexitats del món laboral. I se’n surt brillantment.

Durant quasi deu anys, comparteix el més atractiu de les seves lectures amb un ampli cercle d’amics a través de newsletters i missatges. S’interessa per les matemàtiques i la tecnologia, la genòmica i les neurociències, la intel·ligència artificial i la computació quàntica, i també l’economia, la política, la filosofia i els valors morals. Les seves comunicacions constitueixen el testimoni d’un humanista d’avui, que ens invita a pujar a la seva talaia de revistes, llibres, llocs web i articles d’opinió per contemplar l’horitzó i sorprendre’ns de les novetats que van canviant el món.

Convé no oblidar la seva activitat pictòrica i el seu interès per l’art, vinculat a la seva esposa Maria Dolors Sanvisens. Fa una pintura no figurativa amb colors i geometries ben marcades i que en els darrers anys s’havia anat tornant més matisada i complexa, amb formes geomètriques contundents sobre un fons texturat i difuminat. Recordo especialment l’exposició conjunta amb la seva muller l’abril de 2013 a la galeria Agora 3 de Sitges.

En definitiva, es tracta d’una ment inquieta i oberta, participativa, que també volgué contribuir a millorar el nostre entorn social, a través de suggeriments, formulats en freqüents cartes a bet365, de la qual fou assidu lector.

Etiquetas
Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...