Sorpresa de cap de setmana. Tim Cook, conseller delegat d’Apple, que divendres era a la botiga de la seva companyia de la Cinquena Avinguda a Nova York per al llançament dels nous iPhone 15, va aparèixer dissabte a l’establiment de la poma a la Puerta del Sol de Madrid. La quantitat de gent que s’hi va amuntegar per saludar-lo i fer-s’hi fotos va ser desbordant. En aquest recorregut de dos dies per la ciutat, Cook s’ha entrevistat principalment amb creadors, com músics, cuiners, fotògrafs i artistes.bet365 va tenir ahir l’oportunitat de seguir-lo en la trobada amb l’il·lustrador català Ignasi Monreal.
En dos dies, Cook ha dinat amb el cuiner Dabiz Muñoz a Lhardy (un clàssic madrileny); ha assistit a un miniconcert de Guitarricadelafuente –del qual ara es declara “fan de per vida”–; ha visitat la ciutat esportiva del Reial Madrid amb Florentino Pérez; el Centre Internacional de Fotografia i Cinema ( EFTI); un restaurant ecològic, i l’espai de disseny i arquitectura Madrid in Love ( MIL), on es va reunir amb Monreal per conèixer la seva feina, en què fa servir l’iPad per crear innovadores il·lustracions per a firmes com Gucci, Bulgari, Mercedes-Maybach, o les cantants Rosalía i Dua Lipa.
“Vision Pro és molt millor que treballar en una pantalla fixa; portarà l’art encara més lluny”
Per què visitar Madrid per reunir-se amb creadors? Cook va assenyalar a aquest diari que “la història d’Apple és fer dispositius per a la gent creativa i per educar els estudiants, i una cosa profunda en el nostre ADN és la creativitat”. “Sempre hem admirat –va observar– els creatius, siguin de la música, la literatura, la pintura, el disseny gràfic, la fotografia o les pel·lícules de vídeo”.
Cook va assegurar que Apple escolta el que li demanen els artistes per incorporar-ho als productes de la seva marca: “Cada vegada que fem un dispositiu, el posem fora i veiem el que la gent hi fa. Aprenem alguna cosa i la incorporem al procés de disseny per millorar encara més les coses”. A Monreal li va preguntar què podia fer perquè l’iPad li fos més útil. Un teclat Magic Keyboard menys pesat, li va demanar l’artista. “Bon feedback ”, va assenyalar el directiu com un gest d’haver pres nota per al futur.
“En última instància, volem democratitzar les coses i que qualsevol pugui fer una pel·lícula de llarga durada amb
l’iPhone, que està realment orientat cap a això, o qualsevol pugui fer una fotografia de qualitat”. El procés d’intercanvi d’idees entre els que creen i els que els posen les eines a disposició és, segons l’alt executiu, “simbiòtic”.
Cook va assenyalar que la tecnologia pot portar el món creatiu més lluny perquè obre nous horitzons. “Abans no podies canviar el color d’alguna cosa mentre treballaves. Estaves encallat en la teva visió inicial del que era. I crec que això n’és només un exemple senzill”, va comentar.
Va indicar que ara “pots esborrar coses, pots iterar, pots tornar enrere i mirar les diferents capes del que has estat fent”, i va considerar que “faculta la gent a fer més coses, anar més lluny i anar més ràpid”.
La tecnologia per si sola, va admetre, no és suficient: “No estic dient que qualsevol pot fer això, però un munt de gent s’ha empoderat, com hem pogut veure en aquest viatge”.
Especialista a crear noves interfícies d’usuari, Apple va presentar al juny el visor Vision Pro, que barreja la realitat virtual i la realitat augmentada sobre l’entorn de l’usuari i que només necessita com a elements per controlar-lo la mirada i els dits.
Sobre si el nou dispositiu pot ser un canvi de paradigma, no només en com fem servir els ordinadors, sinó també per a l’art, va considerar que “ Vision Pro és el primer producte de computació espacial i en la part informàtica, si penses en totes les coses que pot aconseguir un Mac avui dia, totes es poden aconseguir amb un Vision Pro, també”. Va afegir que en alguns casos, millor que l’ordinador. Per exemple, en la mida de la tela o en la immersivitat. “Molt millor per treballar en una pantalla fixa. No tinc cap dubte que portarà l’art encara més lluny”, va sentenciar.