bet365

De la botiga de joguines a la batalla

Drons

Augmenta l’ús militar dels drons del fabricant líder mundial, la xinesa DJI

FILE PHOTO: A drone operator flies his drone as Chinese drone maker DJI holds a demonstration to display an app that tracks a drone's registration and owner in Montreal, Canada, November 13, 2019. REUTERS/Christinne Muschi/File Photo

Un dels drons deDJI

CHRISTINNE MUSCHI / Reuters

En pocs camps de la tecnologia té lloc una situació com la del mercat de drons: l’empresa xinesa DJI pràcticament manté un monopoli mundial en aquest mercat. Prop del 70% de les vendes mundials de drons civils són de DJI.

El Pentàgon nord-amerticà ha inclòs aquesta corporació en una llista d’empreses militars xineses. DJI ha demandat aquest organisme per l’acusació. El cas és que les restriccions dels EUA a l’ús de drons de DJI s’han multiplicat en organismes governamentals pels dubtes sobre si el Govern de la Xina podria accedir a les dades d’aquests dispositius.

Aquestes naus sense tripulant es fan servir a la guerra entre Ucraïna i Rússia i al conflicte de Gaza

Malgrat que també planen dubtes sobre si amb aquest moviment els Estats Units no pretenen protegir els seus mateixos fabricants. L’empresa nord-americana Skydio, l’any passat, va deixar de fabricar drons de consum, un fet que segurament va tenir a veure amb la supremacia comercial de DJI.

Així i tot, més enllà d’això, és innegable que, encara que DJI renegui públicament de l’ús militar dels seus drons, les vendes per fer-los servir en conflictes han crescut, i sembla difícil evitar-ho.

Aquest paper preponderant de DJI va començar quan l’empresa va llançar el dron Phanton. Poc després de llançar aquest primer model, va incorporar en versions posteriors una cosa que és marca de la casa: la suspensió de Cardan, també coneguda com a gimbal . Aquest component fa que les sacsejades de l’aeronau no es percebin als vídeos, cosa que millora molt la captació d’imatges, fins i tot amb vent.

Els drons de DJI són senzills de pilotar, incorporen càmeres de bona qualitat i tenen un servei tècnic bastant efectiu. Una dada important per a una mena de productes que solen patir cops
i xocs. A més, l’empresa disposa d’una gamma prou variada,
de manera que hi ha drons de
DJI per a gairebé totes les butxaques i usos.

L’empresa no produeix drons militars, però a ningú no se li escapa que els seus productes es fan servir molt als dos principals conflictes mundials: la guerra d’ Ucraïna i el conflicte d’Israel, Gaza i el Líban.

Malgrat que hi ha una diferència important. DJI va frenar la venda dels seus drons a Ucraïna i Rússia, però no a Israel ni al
Líban. De fet, Who Profits, un centre d’investigació dedicat a exposar el paper del sector privat en l’economia d’ocupació d’Israel, assenyala que els drons d’aquesta empresa són utilitzats per l’exèrcit israelià, la policia i empreses privades israelianes per a vigilància i control de multituds a Jerusalem Oriental, Cisjordània i Gaza.

Tot i que l’exèrcit d’Israel no compra directament a DJI, l’ús de drons d’aquesta empresa per la seva banda ha estat documentat al país de l’Orient Mitjà.
Adquirir els aparells és tan senzill com comprar-los a un proveïdor oficial. Al Líban també és possible comprar drons de DJI a les botigues.

Oficialment, DJI reprova l’ús militar dels seus drons. Fins i tot el Govern de la Xina ha restringit la venda de components per fabricar drons militars. Tot i això, aquestes mesures no tenen una gran importància avui dia.

DJI va impedir la venda de drons a Ucraïna i Rússia i va restringir mitjançant software que puguin sobrevolar aquests països, però això només és un problema si els drons estan registrats i fan servir el software oficial de DJI. El problema és que, com qualsevol aparell electrònic, els drons es poden piratejar i actualment es fan servir tant a Ucraïna, on són molt populars, com a Rússia.

A més, tots els dispositius de DJI disposen d’un mode de vol fora de línia. L’empresa permet actualitzar el software de control dels drons i els mapes de navegació sense necessitat de connectar l’aparell a internet, una mesura que ha pres perquè organismes governamentals, com ara les policies de diferents països, puguin fer-lo servir amb garanties que les seves dades estaran fora de perill de mirades indiscretes.

Els espectacles en què nombrosos drons volen de manera coordinada com un eixam ens posen sobre la pista, encara que sembli mentida, sobre un dels usos més mortífers. És molt factible que, si es llança un eixam de drons contra un objectiu, algun acabi arribant a la destinació, ja que la seva petita mida complica abatre’ls. Hizbul·lah fa servir aquests eixams per atacar Israel, perquè són capaços de superar les defenses de l’anomenada Cúpula de Ferro, el sistema antiaeri d’Israel.

Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...