La Policia de Tailàndia està investigant la mort de la jove espanyola que va ser atacada divendres per un elefant, a l'illa de Yao Yai, quan aquesta li feia un bany en un centre de paquiderms que ha estat tancat després de l'incident.
La Policia de Yao Yai, al sud-oest de Tailàndia, va explicar a EFE que l'espanyola Blanca Ojanguren, de 22 anys, va morir després que l'animal l'empenyés amb la trompa, la qual cosa va desencadenar en un cop letal, sense que l'incident impliqués l'ús dels ullals per part de l'elefant, com havien assegurat fonts del centre el dia anterior. El portaveu del centre va explicar que l'elefanta tenia “dècades” d'experiència en activitats i espectacles amb turistes, però que es va espantar per circumstàncies encara no aclarides, davant la qual cosa va reaccionar amb l'atac contra la jove.
El propietari de 'Koh Yao Elephant Care' -on va ocórrer l'incident-, va confirmar a EFE que el centre es troba tancat, sense data prevista de reobertura, i que quan es va produir l'atac hi havia unes 18 persones al lloc (10 treballadors i 8 turistes), entre elles el nòvio d'Ojanguren. Ningú més no va resultar herido.Yan va explicar que en el centre hi ha tres elefants, entre ells la femella de 50 anys implicada en l'incident, i rep diàriament entre 10 i 30 visitants, que acudeixen a aquest lloc per observar als paquiderms o fer-los un bany a l'aire lliure.

Elefants i humans es llancen aigua durant les celebracions del Festival Songkran a Ayutthaya (Tailandia)
Agents de la Policia turística es van presentar aquest dissabte al lloc, com parteix de les investigacions del cas, la qual cosa va incloure la revisió de les llicències del centre i de les condicions de funcionament en general.
Prop de 40 víctimes mortals el 2024
Milions de turistes visiten cada any el país amb l'objectiu d'interactuar amb els elefants. Donar menjar als elefants o banyar-se amb ells, son les activitats estrella en alguns centres d'escampament a Tailàndia, on els paquiderms també participen en espectacles per a turistes.
Malgrat els esforços per crear espais més adequats per als elefants als santuaris, les interaccions entre humans i elefants continuen sent perilloses. Segons dades oficials, en els últims 12 anys, s'han produït 240 morts a causa d'atacs d'elefants salvatges, incloses 39 víctimes mortals el 2024, segons dades del Departament de Parcs Nacionals citats pel diari The Nation.
El Departament de Parcs Nacionals de Tailàndia calcula que més de 4.000 elefants salvatges viuen als santuaris, parcs nacionals i reserves naturals de Tailàndia, una població en augment tot i que encara molt per sota dels 300.000 paquiderms que poblaven el país fa més d'un segle.

Tres de cada quatre elefants de Tailàndia treballen
S'estima, a més, una població similar d'elefants domèstics al país, la majoria d'ells utilitzats en espectacles destinats a turistes.
Majoritàriament, els elefants que participen en aquestes activitats han estat sotmesos a un procés conegut com a “phajaan”, un entrenament extremadament cruel que implica la separació primerenca de les cries de les seves mares, cops i privació de menjar per sotmetre'ls a l'obediència. Aquest procés ha estat durament criticat per organitzacions internacionals de benestar animal, que denuncien l'explotació i tortura que pateixen aquests animals per garantir un comportament dòcil durant la seva vida en captiveri.
A nivell mundial, els elefants són responsables d'unes 500 morts a l'any, segons dades recopilades per Statistics. A l'Índia, per exemple, es reporten més de 200 morts anuals causades per elefants, majoritàriament com a resultat de trobades no desitjades en zones rurals. Malgrat la seva mida i força, els elefants solen ser animals pacífics, però quan se senten amenaçats o estressats, poden reaccionar amb agressivitat, la qual cosa incrementa el risc per als qui els envolten.
El dilema econòmic
El 2023, la indústria del turisme a Tailàndia va generar aproximadament 75.000 milions de dòlars, i els elefants juguen un paper crucial en aquest sector. El turisme relacionat amb els elefants és extremadament lucratiu, i els santuaris no són l'excepció.
El debat sobre el benestar dels elefants, el maltractament que molts pateixen i l'impacte que això té en l'economia i el turisme tailandès és cada vegada més rellevant. En aquest context, els santuaris d'elefants han emergit com una alternativa controvertida que intenta equilibrar la conservació, el turisme i els drets dels animals.

Elefants Pare Noel' reparteixen regals en Tailàndia
L'elefant, l'animal nacional de Tailàndia, és una espècie en perill d'extinció. El seu número en va disminuir ràpidament de 100.000 fa un segle entre 3.000 i 3.500 en l'actualitat. El país es va adonar que havia de protegir millor els seus elefants i va crear reserves naturals perquè els animals poguessin viure fora de perill. Hi ha santuaris d'elefants per tot Tailàndia, sobretot en Chiang Mai, al nord del país.Sin embargament, la pregunta és si els santuaris realment resolen el problema o si, al contrari, són una forma més d'explotació, només que amb un enfocament més “amigable” per als turistes.
Turisme segur i sostenible
La clau per practicar un turisme responsable amb els elefants és triar refugis i santuaris que operin sota principis ètics clars. És fonamental assegurar-se que aquests llocs no utilitzin pràctiques d'explotació, com l'entrenament amb maltractament (el “phajaan”) ni ofereixin activitats que impliquin muntar als elefants o fer-los realitzar trucs.
Els santuaris veritablement compromesos amb el benestar dels elefants ofereixen experiències en les quals els animals són observats en el seu hàbitat natural o interactuen amb els turistes de forma voluntària i sense estrès.
El turisme pot ser una eina poderosa per a la conservació si es canalitza de manera adequada. Alguns santuaris i organitzacions ofereixen programes en els quals els turistes poden involucrar-se en projectes de conservació activa, com el rescat, rehabilitació i alliberament d'elefants, així com la protecció del seu hàbitat natural. D'aquesta forma, els turistes contribueixen directament al benestar dels elefants i l'ecosistema en el qual viuen.
Finalment, és important evitar l'“efecte Instagram”. Les imatges compartides en xarxes socials poden encoratjar pràctiques nocives al promoure activitats com muntar elefants o fer fotos amb ells en condicions poc ètiques.
Prenen decisions conscients i responsables com triar santuaris ètics, evitar activitats d'explotació, donar suport a la conservació i respectar tant els animals com el seu entorn són passos fonamentals per gaudir d'un turisme sostenible i segur.