Des dels vuit anys, el so de la pilota botant contra el terra ha estat una constant en la vida de Paola Manjón de Olañeta. Nascuda a Santo Domingo i adoptada a Catalunya als dos anys, va trobar en el bàsquet alguna cosa més que un esport: un refugi. La primera pilota la hi va regalar la seva mare i des d’aleshores no ha parat d’encistellar fora i dins de la pista.
Amb tan sols 26 anys, Manjón pot presumir d’haver guanyat la medalla d’or dels Special Olympics Games de Berlín 2023 i d’haver estat guardonada amb el Premi Dona i Esport –primera dona amb discapacitat a rebre'l– de l’Ajuntament de Barcelona. La seva determinació també l’ha fet participar recentment en el fòrum de Dona i Esport al palau Macaya de la Fundació La Caixa.
“Quan no convivim amb la diversitat, sorgeixen prejudicis i situacions com el ‘bullying’”, diu la jove
La Paola forma part del primer equip de l’ Acidh-Lluïsos de Gràcia, compost per persones amb discapacitat intel·lectual lleu que, com ella, s’estimen aquest esport. Compagina la seva passió amb la feina com a operària de parcs i jardins a la Ciutat Comtal. Des de fa tretze anys, els quatre equips de bàsquet de l’ Acidh, entitat dedicada a l’atenció de persones amb discapacitat intel·lectual, formen part dels Lluïsos i competeixen com un equip més. Malgrat que va començar jugant al femení, confessa que “volia més tralla” i ha acabat en un equip integrat per nois. “Al principi em sentia una mica un punt feble. La constitució física i la força són diferents, i encara ho noto. La meva mare pateix, però això és el que m’agrada”. D’un quant temps ençà, una altra jove imparable, l’ Alexandra, comparteix vestidor amb ella i, avui dia, són un equip mixt.
“El bàsquet t’ensenya a superar-te i a no donar-te per vençuda. Aprens el significat de la companyonia, de la superació i de la victòria, però també de la derrota i a suportar la frustració”, diu a bet365 .
Per Pau Marín, el seu entrenador, la Paola aporta positivitat i alegria a l’equip. “Ha experimentat una gran evolució, especialment a escala tècnica. El seu esperit de lluita és indestructible; no dona cap pilota per perduda i sempre lluita fins al final. A l’equip fem broma amb ella perquè sempre acaba a terra”.
L’etiqueta de “dona, negra i amb discapacitat” li ha pesat durant tota la vida. Va passar els dos primers anys en un orfenat del govern de la República Dominicana fins que va ser adoptada pels seus pares catalans. El seu color de pell va ser motiu d’assetjament escolar i li va costar temps comprendre com la discapacitat afectava el seu aprenentatge.
A més, ha patit episodis de racisme mentre treballava com a dependenta. “Un client va insistir que l’atengués una altra companya, ja que donava per fet que, per ser negra, no parlava català”.
La jove considera necessari fomentar més trobades i espais de convivència perquè, “quan no convivim amb la diversitat, sorgeixen prejudicis i situacions com el bullying ”. Per què? “Perquè no han crescut en un entorn on la diversitat sigui una cosa natural”.
Per Manjón una experiència d’integració real va ser participar en els Special Olympic Games, un esdeveniment esportiu que se celebra cada quatre anys, uns dies en què la diversitat, la integració i la companyonia prenen protagonisme. “ Vam jugar un torneig de cinc contra cinc en què dues jugadores no tenien discapacitat, i tres, sí”.
Tot i això, “la població amb prou feines coneix aquests jocs, i els Paralímpics, sí, perquè van lligats als Jocs Olímpics”. En aquest sentit, la jove troba a faltar que les persones amb discapacitat intel·lectual tinguin més presència als Paralímpics. De fet, el treball i la constància la van dur a participar en un partit d’exhibició 3x3 en els Paralímpics de París.
De la mateixa manera, considera que “falten equips femenins en qualsevol competició” i anima “les dones, amb discapacitat i sense, a formar els seus propis equips”. Manjón s’imagina “sempre vinculada al bàsquet” i espera “poder jugar molts anys més i, potser, en el futur, treballar amb nens”. Per ella, aquest esport simbolitza “unió, inclusió, igualtat i respecte”, valors que han alimentat la seva passió dins i fora de la pista.