bet365

Una nova agència europea per a Barcelona?

辱Ծó

Una nova agència europea per a Barcelona?
Director adjunto

Fins fa poc, l’expressió “sobirania tecnològica europea” la feien servir només tecnòlegs molt activistesi una minoria de polítics i pensadors. Avui ja es fa servir quotidianament. Apareix fins i tot en la publicitat d’artefactes made in Europe . Per desgràcia, això no implica que la UE estigui en procés d’emancipar-se, ni tan sols lleument, de l’aclaparador control que exerceixen sobre la seva esfera digital les grans tecnològiques nord-americanes o asiàtiques.

Tot i això, encara no està tot perdut. Almenys, ara es disposa d’un document que exposa les bases de com s’hauria de tancar aquesta bretxa colossal. És l’informe EuroStack (de pila de tecnologies ), un full de ruta per crear, amb impuls publicoprivat, una infraestructura digital europea. EuroStack ha estat encarregat per la Fundació Bertelsmann per a la Comissió Europea i l’ Eurocambra. L’informe l’ha liderat Francesca Bria, economista de la innovació, que s’ha reunit aquesta setmana amb el ministre espanyol per a la Transformació Digital, Óscar López, i amb membres del Gabinet de la Moncloa per assessorar l’Executiu sobre l’urgent rearmament tecnològic.

El rearmament militar genera un consens que s’hauria d’estendre a l’àmbit tecnològic

Aquest sentit d’urgència comença a obrir-se pas en la política a través d’aquest concepte de sobirania digital, però no encara amb la determinació necessària. Mentre sembla que Europa no escatimarà fons per impulsar un rearmament militar necessari davant Vladímir Putin , es fa molt poc per afrontar la guerra tecnològica que ja deslliurem, perquè hi ha camps de batalla que no són a Kursk ni al Donbass, sinó a la interfície de Facebook o X, com va demostrar l’aparatosa incursió d’ Elon Musk a la campanya electoral alemanya prestant cobertura a l’AfD de l’ultra Alice Weidel.

Tot i això, seria faltar a la veritat dir que no es fa res. A Barcelona mateix hi ha exemples d’un incipient rearmament digital europeu, com ara la inversió de 240 milions d’euros per al disseny de xips d’alt rendiment al Barcelona Supercomputing Center ( BSC), que acollirà també una factoria d’IA i un nou ordinador quàntic, i el projecte de desenvolupament de xips fotònics, amb una inversió de 400 milions, que liderarà l’ Institut de Ciències Fotòniques ( Icfo). De la mateixa manera que Barcelona, altres ciutats europees reben inversions estratègiques públiques, i cal sumar-hi els diners que, pel seu compte, estan mobilitzant alguns estats membres.

foto XAVIER CERVERA 19/02/2025 Sala Blanca o Clean Room Ens van ajudar la Paula Díaz Carreras i Francisco Javier Perez Díaz The Nanofabrication Lab (NFL) at ICFO is a transversal facility devoted to the fabrication of nanostructured photonic devices.

Treball en un laboratori de l’Institut de Ciències Fotòniques, a Castelldefels

XAVIER CERVERA

Per evitar el risc de dispersió i alinear les fortaleses digitals amb les estratègies industrials, crear una xarxa coordinada d’innovació i retenir la propietat intel·lectual i el talent dins d’Europa, l’estudi suggereix la creació d’una agència prosobirania digital inspirada en l’oficina alemanya per a la innovació disruptiva ( Sprind), basada en la presa ràpida de decisions per no engrandir encara més l’embolic burocràtic de la UE.

Una agència que ara per ara només existeix sobre el paper, però que, en bona lògica, s’hauria d’ubicar en un entorn on es treballi ja a fons en tecnologies disruptives com la supercomputació o la quàntica; on hi hagi centres o institucions que abordin la tecnologia i la ciència des de l’ètica o l’humanisme, on la indústria estigui representada, sigui mitjançant factories o sigui, si no pot ser, amb grans fires i congressos de l’àmbit tecnològic... Parlem de Barcelona? I per què no?

Si el Govern espanyol decidís jugar la carta de reclamar aquesta agència –la idea traslladada per Francesca Bria va ser acollida amb interès a la Moncloa–, qualsevol ciutat espanyola seria vàlida com a seu. El mateix Executiu ha fet apostes descentralitzadores, com ara ubicar a A Coruña l’Agència Espanyola d’IA o a Sevilla el Centre per a la Transparència Algorítmica. Tot i això, la urgència a què s’al·ludia abans aconsella actuar sobre segur, aprofitant la feina feta en ecosistemes ja existents, com ara el de la capital catalana.

Al MWC vam suggerir la possibilitat a un responsable d’una institució científica de la ciutat i, després d’uns segons de reflexió, la seva resposta va ser: “I per què no?”.

Etiquetas
Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...