bet365

La connexió catalana de Marcel Proust

辱Ծó

La connexió catalana de Marcel Proust
Director adjunto

Albertine, primer captiva i després fugitiva, és una de les heroïnes de la literatura, una dona que pertorba i alhora encisa el narrador per inaprehensible, lliure, enigmàtica i seductora. La protagonista de dos dels volums que componen A la recerca del temps perdut és un dels personatges en qui es basa l’exposició Proust i les arts, que es pot visitar al Museu Thyssen de Madrid fins al 8 de juny. La mostra, comissariada per Fernando Checa, és un recorregut hipnotitzant pels paisatges reals, artístics i musicals que Marcel Proust va transitar a cavall de dos segles per després sublimar-los en la seva monumental novel·la.

L’itinerari és sobretot pictòric, però entre quadres, fotografies i llibres destaca un tros de tela de to taronja cremat que està revestit de l’aura que confereix haver tingut un vincle tangible amb el protagonista de l’exposició. Es tracta d’una mena de túnica dissenyada per Marià Fortuny i de Madrazo, que va pertànyer a Proust i que cobreix en la ficció les espatlles majestuoses d’ Albertine en diversos passatges de la Recherche .

Les bones exposicions amb tema literari són una manera excel·lent de fer reviure els clàssics

Aquesta tela és la connexió més catalana de Proust que coneixem. En primer lloc, per l’ascendència de Fortuny i de Madrazo, que, tot i que va néixer a Granada i va desenvolupar a Venècia la seva carrera com a dissenyador tèxtil, escenògraf i pintor, era fill de l’artista reusenc Marià Fortuny i Marsal. Però també perquè la túnica pertany avui al Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa, que l’ha deixat per a l’ocasió.

Malgrat que no hi ha evidències que Proust i Fortuny arribessin a conèixer-se, la història oral que ha recollit el museu vallesà suggereix el contrari. Segons aquestes fonts orals, la capa l’hauria regalada el mateix dissenyador al novel·lista, que després l’hauria donada al músic veneçolà Reynaldo Han, que pel que sembla va ser el seu amant. De Han la tela hauria passat a mans d’un ambaixador del Regne Unit a Veneçuela, i d’aquest, a una família veneçolana, que va ser la que el 2003 va contactar amb el museu de Terrassa per oferir-l’hi. La seva di­rectora, Sílvia Carbonell, va saber aprofitar l’oportunitat: “Vaig demanar tota la informació i, evidentment, no la vaig deixar escapar”.

Museuo Thyssen-Bornemisza, expo sobre Proust, Tunica que le Reagalo Mariano Fortuny,

Latúnica de Fortuny que ha arribat fins alThyssende Madrid des de Terrassa

Dani Duch

No és l’única peça proustiana que atresora el museu de Terrassa. En el seu fons hi ha el vestit Delphos, també de Fortuny i així mateix esmentat en la Recherche dins del fantasiós vestidor d’ Albertine. En paraules de Carbonell, la peça que es mostra avui al Thyssen està inspirada en les túniques coptes, amb les seves franges longitudinals. Els motius decoratius geomètrics serien d’influència musulmana, molt en la línia d’un Fortuny a qui li agradava combinar fonts culturals diverses.

El poeta i assagista Gérard Macéinterpreta que el personatge d’Albertine vesteix les peces de Fortuny per imposició d’un narrador que evoca a través d’elles la bellesa decadent d’una Venècia que està ansiós per conèixer. A Le man­teau de Fortuny (Gallimard, 1987), Macé sosté que les teles són la metàfora d’una doble resurrecció: la del record o remembrança (el motiu de la novel·la) i la de l’art, ja que Fortuny fa reviure motius artístics del passat defugint la imitació i dotant-los d’una novíssima originalitat.

La de la túnica és només una de les històries que s’intueixen darrere de cada objecte de l’exposició. Traçar la presència de l’actriu Sarah Bernhardt darrere del personatge inventat de la Berma; o la de Ravel, Debussy, Saint-Saëns, Fauré, Franck o qui sap qui darrere de la sonata fictícia del novel·lesc compositor Vin­teuil són altres exercicis possibles per al visitant.

I una sensació final: que els museus es dediquin de tant en tant a revelar l’art, el disseny o la música que subjauen a les novel·les és una excel·lent manera de promoure la lectura dels clàssics. Sobretot, dels que per la seva ambició i envergadura pitjor encaixen en una contemporaneïtat que ho exigeix tot comprimit en unes quantes desenes de caràcters.

Etiquetas
Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...