bet365

La càrrega que esclafa la igualtat

Conciliació i la Corresponsabilitat

Dia nacional de la Conciliació i la Corresponsabilitat

foto XAVIER CERVERA 22/09/2020 una professional (con portatil ,teclado, pantalla grande,..) del campo de la salud, teletrabaja desde casa, con dos hijas (no todo el dia es asi, tras recogerlas en el cole o la guarderia, le queda faena laboral por terminar; aunq si hay confinamiento total y parcial... todo el dia si es asi..)

Una dona treballant des de casa mentre cuida la filla

Xavier Cervera

Si no hi ha igualtat a la llar, tampoc no n’hi haurà a la resta d’àmbits de la vida”, adverteix Laura Sagnier, investigadora i activista per l’equitat de gènere. A Espanya, el 62% de les dones continuen assumint la major part de les feines de casa i de les cures, el que Sagnier anomena “llosa de formigó” per simbolitzar el pes desproporcionat que hi recau. Aquesta realitat impacta negativament en la seva salut, economia i trajectòria laboral. Però, per què continua passant això en una societat en què, sobre el paper, ja hi ha igualtat de drets?

Laura Sagnier va decidir indagar sobre la realitat de les dones després de patir un episodi d’estrès laboral, el 2013, que la va obligar a deixar la feina temporalment. La sorpresa va ser descobrir que, tot i que creia que les dones tenien les mateixes oportunitats que els homes, l’evidència deia el contrari. En la seva última investigació (2023), Sagnier va revelar que, malgrat que la desigualtat ha disminuït des del 2016 –quan va fer el seu primer estudi–, al ritme actual encara faran falten dues o tres generacions per aconseguir la plena equitat a les llars.

“La baixa és mínima i falta suport social per criar sense la pressió de tornar a la feina”, diu una psicòloga

Per Maite Egoscozabal, sociòloga i cofundadora de Yo No Renuncio, la feina continua ocupant la “centralitat” de la jornada i, en la majoria de casos, amb “poca flexibilitat” i “pauses intermèdies”. “Això provoca que moltes persones, especialment dones, es vegin obligades a renunciar a algun aspecte de la seva vida. Necessitem mesures que afavoreixin la conciliació i la corresponsabilitat, però, alhora, que es treballi en l’eliminació dels rols de gènere que perpetuen la desigualtat”.

Però per què continuen sent les dones les que renuncien? “Per mi és un engany. Som nosaltres perquè la societat ens ha venut que podem ser més bones mares que ells o que els nostres fills poden patir si treballem fora de casa”. La investigadora adverteix que “aquestes decisions deixen les dones en una posició de vulnerabilitat, ja que perden la independència econòmica i, per tant, la llibertat”.

En aquesta línia, Egoscozabal explica que hi ha dues raons clau. D’una banda, perquè socialment s’assumeix –diu– que són les dones qui s’han de responsabilitzar de la criança i, de l’altra, la càrrega mental de les tasques domèstiques i familiars continua reca- ient majoritàriament en elles, fins i tot quan aporten ingressos iguals o superiors als de les seves parelles.

Tots aquests canvis suposen un gran desgast en l’àmbit emo­cional. A la consulta de Paula Cavalcante, psicòloga perinatal especialitzada en teràpia de parella, arriben dones, la maternitat de les quals ha estat tan idealitzada i romantitzada , que, quan s’enfronten al postpart, marcat pel desajust hormonal, es troben amb una realitat molt diferent de la que van imaginar i que els transforma la vida, la identitat i el rol com a mare i com a parella.

“Tenim una baixa laboral mínima i no comptem amb prou suport social per criar de manera sana sense estar preocupats per incorporar-nos ràpidament al mercat laboral”, denuncia la psicòloga.

Maite Egoscozabal afirma que “els permisos de naixement haurien d’ampliar-se fins a les 24 setmanes”, tal com recomana l’OMS i l’evidència científica. “Durant l’embaràs, el cervell de les mares es transforma per prioritzar la cura del nadó. Aquesta connexió biològica afavoreix la creació d’un vincle segur, però la separació primerenca el pot dificultar i afectar la salut emocional a llarg termini”, matisa Cavalcante.

Una altra de les propostes de l’associació Yo No Renuncio és remunerar el permís parental de vuit setmanes, com exigeix la directiva europea i encara pendent des de fa més de dos anys. A més de crear un nou permís retribuït per a cures per malalties comunes d’almenys cinc dies a l’any i ampliar la reducció de jornada per a la cura de menors fins als 16 anys, i fer-la extensible a persones dependents.

Laura Baena, fundadora del Club de Malasmadres i de Yo No Renuncio, fa temps que denuncia que la conciliació és un “privilegi pagat”. Mentre que algunes persones poden delegar o pagar les cures i mantenir el seu desenvolupament professional, la majoria assumeixen un triple cost: salarial, perquè redueixen jornades o abandonen llocs de treball; personal, per la falta de temps per a una mateixa, i finalment, el cost emocional per la càrrega mental de les tasques domèstiques i de cura. “Per evitar que les dones continuïn sent més pobres en temps i diners, cal reconèixer i valorar socialment i econòmicament aquesta feina invisible”, exposa Egoscozabal.

Malgrat que queda un camí per recórrer en matèria de corresponsabilitat i conciliació, Espanya es va convertir, el 2018, en el primer país que fixava al calendari aquest dia per recordar-nos que és una feina col·lectiva. “La corresponsabilitat no implica un repartiment exacte del 50-50, sinó adaptar-se a les necessitats de l’altre. Es basa en una comunicació efectiva, en què cada membre escolti, entengui, entregui i cedeixi en funció de com està l’altre”, sentencia la psicòloga.

Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...