Al president Sánchez se li ennuega la paraula rearme. Ell mateix ho ha reconegut sense amagar-se’n, i fins i tot amb una certa jactància. Però l’haurà d’assumir, perquè Europa ha d’emprendre –és qüestió de ser o no ser– un doble rearmament, moral i material, per dues raons: 1) Perquè l’única alternativa a aquest doble rearmament és una passivitat suïcida, un entreguisme covard i una indignitat greu, senyals indefugibles d’un ocàs definitiu i irreversible. 2) Perquè, ara com ara, la mentalitat dominant a Europa no és, malgrat els seus dubtes, l’insofrible gaspatxo ideològic del Govern espanyol, èticament errat, políticament sectari i intel·lectualment rom.
Per centrar aquest tema, cal partir d’una idea tan clara com simple: l’existència d’una violència potencial és essencial per a l’ordre. Si parlem d’ordre és perquè l’home és capaç de desordre, però també cal admetre que l’home –ser racional– pot fer front a aquest desordre mitjançant l’ús de la violència en exercici de la seva legítima defensa. Ara bé, això que és cert en l’àmbit personal ho és també respecte a l’ordre social, ja que la societat en conjunt ha d’exercir la violència necessària per mantenir-hi l’ordre segons criteris de justícia apreciats sempre pels jutges.

I el mateix raonament és aplicable a l’àmbit internacional, on la inexistència d’una instància operativa superior als estats fa que qualsevol d’aquests estigui legitimat per exercir la violència en legítima defensa quan és atacat per un altre. De la qual cosa es desprèn que aquesta violència en legítima defensa és una guerra justa.
El dret, com a declaració del que és just i producte de l’auctoritas, manca en simateix de tota violència. Però el dret
no es podria fer efectiu en un veritableordre jurídic si no es trobés reforçat per un dispositiu capaç de fer violència per aconseguir que el dret s’apliqui. Per tant, l’ordre jurídic és el resultat d’una potencial violència constituent i reactiva, que es fa efectiva davant qualsevol violació, restablint l’ordre jurídic per la força. Això implica que qui vulgui imposar l’ordre ha de ser més fort que qui vulgui incomplir-lo (des de fora) o subvertir-lo (des de dins) del sistema mateix. I, finalment, aquesta necessitat de comptar amb una violència constituent i reactiva és allò que legitima l’ús de les armes dins del marc del que estableix la llei.
La Unió Europea no té prou soldats disposats a lluitar ni armes per anar al combat
En el pla privat, el progrés de la civilització ha imposat el control social de la violència personal en la mesura que la societat, a través dels estats, ha assumit la defensa de les persones. Per això, a aquest efecte, l’Estat té el monopoli de la violència legítima. Però, en l’àmbit internacional, com que no hi ha una autoritat superior als estats que pugui dirimir els conflictes entre ells i imposar la seva decisió per la força, els estats es veuen abocats a l’enfrontament armat en cas d’agressió. Es pot dir, doncs, que tots els estats tenen dret a la seva legítima defensa mitjançant una guerra justa. Sí, justa.
Ara bé, per sostenir una guerra justa calen homes i dones disposats i preparats per lliurar-la, així com armes adequades i suficients per atacar i defensar-se. I, aplicant aquesta regla a la guerra d’Ucraïna, resulta que la Unió Europea no té prou soldats disposats a lluitar ni armes per anar al combat, raó per la qual necessita un doble rearmament: moral i material.
Moral, perquè els pobles europeus assumeixin que sense l’entrega personal al servei no hi ha exèrcit possible; i material, perquè sense armes i equips tota acció és il·lusòria. Per al rearmament material, calen diners. Per al moral, cal un sentit comunitari i una capacitat de sacrifici per sobre de l’interès personal dels ciutadans. El rearmament material és car i difícil; el rearmament moral encara ho és més en una societat com l’europea, on l’exigència dels drets individuals ha assolit el nivell del paroxisme. S’aconseguirà? Només quan es tingui clar que les conseqüències de la manca de reacció serien més costoses que les derivades de la lluita. I potser llavors ja serà massa tard.