Amb una nova ampliació de la invasió per terra, més soldats i bombardejos, Israel continua aprofundint, sense frens, la ferotge ofensiva contra Gaza, després de trencar la treva amb Hamàs fa poc més de dues setmanes. Ahir, els atacs israelians van matar més de 40 persones, incloent-ne 19 en una clínica de la UNRWA que servia d’alberg a desplaçats a Jabalia, al nord del territori palestí.
La Defensa Civil va confirmar que nou nens van morir en el bombardeig sobre l’edifici, que l’exèrcit va justificar en considerar-lo com un suposat “centre de comandament i control” de Hamàs. Abans, a la matinada, una onada de bombes israelianes van sacsejar múltiples punts de Rafah i Khan Iunis (sud). En aquesta última localitat es va registrar l’atac més mortífer: un bombardeig contra un habitatge que va matar almenys 12 palestins. Fonts de l’hospital Nasser citades per l’agència Ap van detallar que entre les víctimes hi havia cinc dones, una d’elles embarassada, i dos nens.
És al sud on l’exèrcit ha desplegat més tropes, mentre el ministre de Defensa, Israel Katz, va anunciar l’enèsima ampliació de la invasió per “netejar la zona de terroristes” –tot i que es tracta principalment d’àrees ja reduïdes a runa fa mesos– i l’“annexió” d’“un extens territori que s’ afegirà a les àrees de seguretat” israelianes. Per la seva banda, el primer ministre, Benjamin Netanyahu, va anunciar que l’exèrcit ha ocupat el que va anomenar el “corredor de Morag”, una franja d’est a oest sobre la ciutat de Rafah que la separa de Khan Iunis i amb què dividirà el sud de Gaza, com ja va dividir el centre amb el corredor de Netzarim. Segons ell, es convertirà en un “segon Filadèlfia”, amb referència al c orredor entre Gaza i Egipte que continua ocupat per les seves tropes.
Netanyahu anuncia l’obertura d’un nou ‘corredor’ per separar Rafah de Khan Iunis i dividir el sud de Gaza
D’acord amb l’oenagé israeliana de drets humans Gisha, Israel ja ha pres per a les seves zones tampó uns 62 quilòmetres quadrats, prop del 17% del territori de Gaza. Aquestes àrees disposen de pous d’aigua, infraestructures d’aigües residuals i gran part de les terres agrícoles de l’enclavament, per això la seva expansió només promet complicar encara més la vida dels palestins.
Katz també va reiterar la crida “als residents de Gaza perquè actuïn per eliminar Hamàs i tornar tots els segrestats”, insinuant una altra vegada sense proves que els civils saben on són els ostatges, i va afegir que hi haurà més ordres de desplaçament a gran escala de la població, com les que van ser emeses dilluns a Rafah, localitat d’on ja han fugit més de 40.000 civils. Per a ells, l’única certesa és que no hi ha lloc segur, perquè l’anomenada zona humanitària d’ Al-Mawassi tampoc no està exempta de les bombes.
Per a Tahani Mustafa, analista palestina de la International Crisis Group, el temor cada vegada més real entre els gazians és que Israel, amb el suport absolut del Govern dels Estats Units, apunti a deixar l’enclavament “completament inhabitable” i forci l’expulsió dels seus habitants sota el declarat pla d’“emigració voluntària”. “Els polítics israelians no ho han amagat; són molt transparents en els plans per garantir que no quedi res per als gazians al final d’això”, va subratllar en diàleg amb Al-Jazira.
Israel ja ha pres pera la seva zona tampó el 17% de Gaza, que inclou pousi terres agrícoles
L’angoixa també s’ha aguditzat entre els familiars dels ostatges israelians, que van mostrar consternació per l’anunci de Katz. “S’ha decidit sacrificar els ostatges [59 encara captius] amb l’objecte d’obtenir guanys territorials?”, es va preguntar el Fòrum de Famílies dels Segrestats. Romi Gonen, ostatge alliberada el 19 de gener, va advertir al seu compte d’ Instagram: “Cada explosió destrossa una mica més les esperances dels ostatges. Hi vaig ser. Ho sé”.
Ahir va fer un mes des que el Govern de Netanyahu va ordenar el bloqueig total de l’entrada d’ajuda humanitària. El Programa Mundial d’ Aliments s’ha vist obligat a tancar 25 fleques per la falta de combustible i farina, i adverteix que només podrà lliurar àpats calents dues setmanes més. Per la seva banda, Metges sense Fronteres alerta que la manca de medecines posa en risc milers de pacients i que els seus equips s’estan veient forçats a tractar sense analgèsics, racionar medicaments i rebutjar pacients.